Gemeente Halderberge


Scholieren denken mee over een veiligere fietsroute tussen Zevenbergen en Oudenbosch

Op 10 september om half 11 heeft wethouder Brans de leerlingen van het Technasium aan het Markland College een opdracht aangeboden om mee te denken over een veiligere fietsroute. In een team moeten de leerlingen onderzoeken hoe de verbinding tussen Zevenbergen en Oudenbosch veiliger gemaakt kan worden door gebruik te maken van het bestaande onverharde pad in natuurgebied Poldersdijk en het eventueel plaatsen van verlichting. Het ontwerp wordt eind oktober gepresenteerd aan de gemeente Halderberge.

Er is een enquête gehouden onder scholieren van 12 tot 17 jaar in Halderberge. Het doel van deze enquête was knelpunten in het verkeer in kaart te brengen. Het meest onveilig aan de routes wordt het verkeer, oversteken en de verlichting gevonden. Eén van de routes, die als onveilig wordt ervaren is de route van Zevenbergen naar Oudenbosch. Omdat er geen duidelijk kortste route bestaat waaiert het fietsverkeer na het passeren van de houten fiets/voetgangersbrug tussen Zevenbergen en Hoeven uit via verschillende wegen richting Oudenbosch. Fietsers maken gebruik van met name de Goudbloemsedijk en de Poldersdijk. Op het gehele traject zijn er nauwelijks voorzieningen voor fietsers aanwezig. Ook de verlichting is minimaal slechts op een aantal gevaarlijke aansluitingen van wegen zijn lichtmasten geplaatst. De gemeente wil knelpunten wegwerken en zo een bijdrage leveren aan een veilig Halderberge. Door de route aantrekkelijk te maken wordt de kans vergroot dat niet alleen scholieren, maar ook andere mensen gebruik gaan maken van de fiets om van en naar hun werk te komen.

Scholieren maken graag gebruik van de kortste route. Iedere km die bespaard kan worden betekent 's ochtends immers vijf minuten langer uitslapen. Nog een groot voordeel van een korte route is dat nagenoeg met zekerheid gesteld kan worden dat alle fietsers gebruik zullen maken van deze route en er maar op één route veiligheidsmaatregelen getroffen moeten worden. In het traject is niet direct een uitgesproken korte route aan te wijzen. Door gebruik te maken van het natuurgebied Polderdijk, ofwel in de volksmond de Weelen, kan een kortere verbinding worden verwezenlijkt. Uit de enquete blijkt dat de aanwezigheid van verlichting als veilig wordt ervaren. We moeten ons er echter ook van bewust zijn dat het lukraak aanbrengen van verlichting tot gevolg heeft dat veel energie wordt verbruikt en een verhoging van de CO2 uitstoot. Daarnaast kan het aanbrengen van verlichting tot gevolg hebben dat een aantal nachtdieren uit een gebied zal verdwijnen. De gemeente geeft daarom de scholieren de opdracht om de bestaande route veiliger te maken door een fietsverbinding te maken door het natuurgebied Poldersdijk en gebruik te maken van een duurzame verlichting die zo min mogelijk schade zal aanrichten aan het milieu. Om de scholieren nog bewuster te maken van het gebruik van licht en de gevolgen daarvan gaan ze op 16 oktober op excursie naar het LAC (Lightning Aplication Centre) in Eindhoven. Daar voert men onder andere testen uit om te kijken wat het effect van licht is op mensen. Vervolgens gaat de excursie verder in Tilburg waar men al werkt met duurzame verlichting.

Zoals gezegd na de onderzoeken en excursies die de scholieren gedaan hebben zullen zij eind oktober hun plannen voor de veilige fietsroute tussen Zevenbergen en Oudenbosch presenteren.