Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Leden PvdA Haarlem positief over verhoging AOW-leeftijd

De leden van de afdeling Haarlem van de PvdA staan in beginsel positief tegenover de verhoging van de AOW-leeftijd. In een enquête geeft 64% aan dat zij een hogere AOW-leeftijd beter vinden dan (verdere) lastenverzwaringen. Als toelichting wordt hierbij aangegeven dat de verhoging van de AOW-leeftijd hoort bij een totaalpakket, waarbij ook de vermindering van de hypotheekrente-aftrek moet worden betrokken.

Raadslid Martien Brander voerde het onderzoek uit: "Gegeven de situatie waarin we zitten vinden de leden dit een goed idee. Men staat er realistisch tegenover." Eén punt dat uit het onderzoek naar voren komt is dat een geleidelijke invoering op grotere steun kan rekenen dan een invoering ineens. Brander: "Het lijkt ook redelijk, omdat er dan niet van die abrupte verschillen ontstaan voor mensen die net voor of net na oudjaar geboren worden. We zullen onze vertegenwoordigers in Den Haag hier natuurlijk duidelijkheid over vragen."

Over zware beroepen geven de leden aan dat zij meer zien in 'ontzien' dan in het lichter maken van de werkzaamheden. Het kabinetsplan was nog niet bekend toen de enquête werd uitgezet, dus er is nog niet gepeild hoe de mening daarover is. Wel gaven de leden aan dat het moeilijk zou blijken om 'zware beroepen' te definiëren."

Tot slot is de vraag gesteld of de leden nog alternatieve plannen wilden afwachten. Daarover waren de leden geheel duidelijk: zij willen nu een besluit over de AOW-leeftijd, zo werd door maarliefst 70% van de leden aangegeven. Brander: "Ze verwachten daarbij van onze Tweede Kamerfractie een duidelijk standpunt en dat is er nu gekomen."

*** EINDE PERSBERICHT ***