Ramp na ramp Jubileumtentoonstelling 100 jaar Schepenwet

30/09/2009 16:44

Maritiem Museum

Je leest het in de krant, je ziet het op het journaal. Jaarlijks vinden er vele scheepsrampen plaats. Van kleine ongelukken aan boord tot aanvaringen met grote gevolgen. Door de Inspectie Verkeer en Waterstaat en de Raad voor de Scheepvaart worden scheeprampen onderzocht om uiteindelijk de veiligheid op zee te kunnen verbeteren. Op de nieuwe tentoonstelling 'Lering uit Leed' van het Maritiem Museum Rotterdam is te zien hoe het onderzoek verloopt als een ramp zich voordoet op een Nederlands schip en op welke manier geprobeerd wordt herhaling in de toekomst te voorkomen. De tentoonstelling is te bezichtigen vanaf 17 oktober.

Raad voor de Scheepvaart en de Inspectie Verkeer en Waterstaat

Met de invoering van de Schepenwet in 1909 wordt elk ongeluk met een Nederlands schip, waar ook ter wereld, óf een buitenlands schip in Nederlandse wateren, onderzocht door de Inspectie Verkeer en Waterstaat en voorgelegd aan de Raad voor de Scheepvaart. Deze spreekt zijn oordeel uit over de ramp. Steeds weer probeert men te leren van de voorvallen en wat er is fout gegaan.

Scheepsrampen

Het lange verleden van de Schepenwet herbergt vele rampen waarvan er enkele op de tentoonstelling worden uitgelicht, zoals: de stranding van het Nederlandse vrachtschip 'Artemis', de aanvaring van de 'Oranje' met het motorschip 'Willem Ruys' en het zinken van de chemicaliëntanker 'Anna Broere'. Per ramp wordt een ander aspect van 'een zaak' uitgelegd; van het eerste onderzoek tot aan de uitspraak. Door een combinatie van objecten, sfeerelementen, teksten en beeldmateriaal krijgt de bezoeker inzicht in het onderzoek, de uitspraak en de emotionele gevolgen voor de betrokken opvarenden.

Eeuwfeest

Precies 100 jaar geleden is de Schepenwet in het leven geroepen om de veiligheid op zee te bevorderen. Dit jubileum viert het Maritiem Museum samen met de Raad voor de Scheepvaart en de Inspectie Verkeer en Waterstaat door het inrichten van de speciale tentoonstelling 'Lering uit Leed'. De tentoonstelling geeft bezoekers inzicht in het belang van de Schepenwet.

Het Maritiem Museum Rotterdam, wat qua collectie behoort tot de top van maritieme musea in de wereld, presenteert naast de tentoonstelling 'Lering uit Leed' een breed scala van tentoonstellingen waarin aansluiting wordt gezocht op de belevingswereld van een breed publiek. De multimediale havenpresentatie 'MainPort Live', de tentoonstelling 'Geen zee te hoog' met een overzicht van de belangrijkste momenten uit onze vaderlandsche scheepvaartgeschiedenis, de tentoonstelling 'Professor Plons' voor de allerkleinsten en de interactieve presentatie op Museumschip 'Buffel' zijn slechts enkele van de vele presentaties die nu te zien zijn. Het museum profileert zich, mede door een drukbezocht debat- en evenementenprogramma, als een ontmoetingsplaats voor jong en oud.





http://www.maritiemmuseum.nl/