Speurtocht naar historisch wapentuig

12/10/2009 17:56

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Persbericht

Lelystad, 12 oktober 2009

SPEURTOCHT NAAR HISTORISCH WAPENTUIG

De afdeling Scheepsarcheologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Lelystad, organiseert tijdens de Week van de Geschiedenis een speurtocht naar historisch wapentuig voor kinderen t/m 12 jaar. De Week van de Geschiedenis vindt plaats van 17 t/m 25 oktober. Het thema is dit jaar "Oorlog en vrede".

Speurtocht in het depot

In Lelystad bevindt zich het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot. Het is gevestigd in een spannend gebouw waar je alles te weten kunt komen over scheeps-archeologie. Je kunt er scheepswrakken bekijken en zien hoe specialisten maritieme vondsten behandelen om ze zo goed mogelijk te kunnen bewaren. Zet een gekleurde bril op of maak een rondje om het tentoonstellingsmeubel "het Zeemansgraf" en kom alles te weten over de ondergang van het schip "de Lutina" en het skelet dat aan boord werd gevonden. Bekijk op het buitenterrein twee grote scheepswrakken: een 17-eeuwse beurtvaarder en "de Zeehond", een Groninger tjalk die in 1886 verging en in 1972 werd opgegraven.

Of zoek via een speurtocht in het scheepsarcheologisch depot naar wapentuig en beantwoord de vragen. Je kunt er een leuke prijs mee winnen! Je kunt de speurtocht doen van zaterdag 17 t/m zondag 25 oktober. Pak een kaart, vul de antwoorden in en gooi de kaart in de speciale brievenbus.

De toegang is gratis van maandag t/m donderdag van 10.00-16.00 uur en vrijdag 10.00-14.00 uur. Entree: Oostvaardersdijk 01-04. In het weekend is de entree via de Bataviawerf. Wie daar een kaartje koopt, kan onder begeleiding ook een kijkje nemen in het gebouw voor scheepsarcheologie.