Technische Universiteit Eindhoven

Dutch Design Week op TU/e

Geplaatst: 13 oktober, 2009

De TU/e neemt een belangrijke plaats in tijdens de Dutch Design Week van 17 tot en met 25 oktober in Eindhoven. De TU/e laat zien dat technologie, design, wetenschap en onderwijs onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Bij het ontwerpen van gebouwen en intelligente producten en diensten staat niet alleen de vorm centraal. De context waarbinnen ze worden gebruikt is zeker zo belangrijk. Dit resulteert in een mix van technologie en creativiteit. Het komt tot uiting in de exposities, workshops en lezingen op vier locaties op de TU/e-campus. Bezoekers hebben gratis toegang.

Expositie ID09 in Hoofdgebouw
De faculteit Industrial Design (ID) toont met de expositie ID09 het werk van pas afgestudeerde Masterstudenten. Daarnaast is er een selectie te zien van ontwerpprojecten van alle jaren van bachelor- en masterstudenten. De studenten integreren diverse gebieden in het ontwerpproces, waarbij de nadruk ligt op ontwerpen die gebruik maken van nieuwe technologie voor mens/gebruiker in de sociaal-culturele context. ID09 geeft de bezoekers de mogelijkheid om deze nieuwe werkelijkheid nu al te ervaren aan de hand van interactieve, werkende prototypes. De opening van ID09 is vrijdag 16 oktober om 16.00 uur. Vrijdag 23 oktober spreekt prof.dr.ir. Elke den Ouden haar intreerede uit. Zij is hoogleraar Industriële aspecten van het ontwerpen van intelligente systemen, producten en services aan de faculteit Industrial Design van de TU/e. Titel van de rede: Het ontwerpen van (meer)waarde. Aanvang 16.00 uur in auditorium TU/e. ID '09 expositie 17-25 oktober 10.00 tot 18.00 uur (weekeinde tot 17.00 uur) Hal Hoofdgebouw TU/e.

Design|LAB
Studium Generale en studievereniging LucID organiseren in samenwerking met Waag Society en Premsela van 19 t/m 23 oktober het design|LAB. Een week lang workshops, lezingen, food-design, performances en muziek. Het Gaslab wordt omgebouwd tot een unieke designstudio, waar men zich s avonds kan laten inspireren door het werk en de verhalen van ontwerpers, kunstenaars en wetenschappers en overdag je eigen creaties kan ontwerpen tijdens de workshops.
Het volledige programma en om te reserveren, zie: www.designlab.nu

Vier exposities in Vertigo
De faculteit Bouwkunde huisvest gedurende de DDW vier exposities. Op de tentoonstelling architecture.ehv zijn de beste afstudeerprojecten van de faculteit Bouwkunde van de TU/e te zien. Niet alleen architectuurprojecten, maar ook ontwerpen en onderzoek vanuit design-systemen, constructief ontwerpen, bouwtechniek, bouwfysica, bouwmanagement en stedenbouw. Bij deze expositie wordt een boek uitgebracht met de tentoongestelde werken en essays van docenten en studenten.
Overzichtsexpositie van Martien Jansen, afgestudeerd bouwkundige aan de TU/e. Het resultaat van 25 jaar architectuurontwikkeling binnen het adagium Eenvoud is het kenmerk van het ware staat centraal, met werk variërend van stedenbouwkundige structureringsplannen tot interieuropgaven.
LAntiderive, de straat als ademend diafragma. Expositie van werk van de fotografen Remon Kappen en Stijn Holdrinet. Doorkruising van Parijs. Telkens is de grens tussen het openbare leven en het privéleven in beeld gebracht.
Ceramics & Architecture, deze expositie is de afsluiting van een vijfjarig project van het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC). De tentoonstelling bestaat uit twee onderdelen: Brick en Combined Residencies. Brick is vooral gefocust op tastbare resultaten. De keramische huid van het gebouw staat centraal en deelnemers hebben zich laten inspireren door het meest vanzelfsprekende bouwmateriaal wat ons land kent: de baksteen. Combined Residencies is meer gericht op het tot stand brengen van een kruisbestuiving tussen de verschillende disciplines.
17-25 oktober van 8.00 tot 18.00 uur (weekeinde vanaf 11.00 uur) gebouw Vertigo, Bouwkunde, TU/e

Copy Nature in Beeldenstorm
Kunstenaarswerkplaats Beeldenstorm op de TU/e-campus organiseert het project Copy Nature in samenwerking met Max Lipsey. Jonge vormgevers zijn gevraagd om het idee van reproductie te onderzoeken. Tijdens een aantal werkbijeenkomsten wordt gezocht naar verrassende reproductiemethoden, die de betekenis van het origineel kunnen veranderen en een nieuwe waarde geven. Als uitgangspunt dienen originele, bestaande objecten en materialen. De uitdaging is het experiment, het onderzoek naar mogelijkheden om deze objecten zo te manipuleren dat door het gieten objecten ontstaan met een nieuwe identiteit. De eerste resultaten van Copy Nature worden in de werkplaats van Beeldenstorm tentoongesteld. Bezoekers zien niet alleen de resultaten, maar kunnen ook kennismaken met de faciliteiten die Beeldenstorm kan bieden aan vormgevers en beeldend kunstenaars. Beeldenstorm beschikt over een gieterij waar bronslegeringen en andere metalen gegoten kunnen worden. De werkplaats richt zich in het bijzonder op kunstenaars en vormgevers die een onderzoekende, open werkwijze hanteren waarin het experiment niet geschuwd wordt en waarbij nieuwe oplossingen worden gezocht.
19-23 oktober, 11.00 tot 17.00 uur Arubahal, TU/e

TU/e en DDW
Voor meer informatie over de TU/e tijdens de Dutch Design Week: www.tue.nl/ddw

Meer informatie over de Dutch Design Week op de TU/e bij de communicatiemedewerksters Loes Spiertz, 040 247 4884 en Jeanette Schoumacher 06 5314 6155.