Ingezonden persbericht


Persbericht 14-10-2009

Twitteren en bloggen in de klas?

GO! en HoGent 'tacclen' leeromgeving met een studiedag over e-learning

Op zaterdag 17 oktober 2009 presenteert het GO! samen met de hogeschool Gent de resultaten van het project TACCLE tijdens een studiedag over e-learning aan 250 leraars en studenten uit de lerarenopleiding. Leraars opleiden om lesmateriaal te ontwikkelen, gebruikmakend van nieuwe technologieën is het opzet van dit Europees onderwijsproject. Web 2.0, facebook, wiki, twitter, youtube ... begrippen uit de internetwereld die recent overal opduiken in de media. Jongeren maken er massaal gebruik van maar hoe gaat het onderwijs ermee om? Zien leraren ze als een bedreiging of als een opportuniteit, als iets dat ze liever aan zich laten voorbijgaan of juist als een kans om boeiender en gedifferentieerder les te geven? TACCLE (een acroniem voor Teachers' Aids on Creating Content for Learning Environments) is een Europees onderwijsproject, dat gecoördineerd werd door het GO!. Het is een project voor leraars door leraars. Het project wil leerkrachten opleiden om hun eigen lesmateriaal te leren ontwikkelen met behulp van nieuwe technologieën. Dat doet het project via een praktijkgericht handboek, Europese nascholingscursussen en de TACCLE website www.taccle.eu. Het GO! kreeg hiervoor een subsidie van de Europese commissie via het levenslang lerenprogramma Comenius. De meeste scholen beschikken vandaag over een elektronische leeromgeving voor hun leraars en leerlingen, zoals bijvoorbeeld Smartschool, Blackboard, Dokeos of Moodle. Maar heel dikwijls worden dergelijke leeromgevingen nog te weinig gebruikt om te leren.

Hoe dit beter kan, kunnen de leraars uitproberen in workshops op de studiedag in Gent. Ze leren er hoe ze lesmaterialen voor de leeromgevingen aanmaken, hoe ze een leerpad uitwerken, hoe ze hun leerlingen ermee leren omgaan en hoe ze de ontwikkelde materialen met collega's kunnen delen.

Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap meent dat deze nieuwe technologieën heel wat mogelijkheden bieden om op een dynamische en eigentijdse manier les te geven. Daarom is dit project een belangrijke stap voorwaarts.

Praktisch:
De studiedag is een organisatie van het GO! i.s.m. het departement Handelswetenschappen en Bestuurskunde (HABE) van de Hogeschool Gent. De studiedag over e-learning vindt plaats in het departement HABE van de Hogeschool Gent, campus Schoonmeersen, Voskenslaan 270 in Gent. van 08u30 tot 17u00.

Programma

09u30 Verwelkoming door Frank Naert, hoofd van het Departement HABE Hogeschool Gent en Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!

10u00 Voorstelling van het TACCLE-project door Jens Vermeersch, sector Internationalisering van het GO! en Peter Druyts, pedagogisch adviseur economie bij de pedagogische begeleidingsdienst van het GO!

10u15 Workshops: eXe, Personal Brain, Podcasting, Smartschool, Web 2.0 toepassingen

12u15 Lunch

13u30 Workshops: eXe, Personal Brain, Cartoons, Smartschool, Moodle, Podcasting

15u30 'The Future of (e-)learning' door Graham Attwell, directeur van het onderzoekscentrum Pontydysgu in Wales

16u00 Visie van de Europese commissie op het gebruik van ICT in het onderwijs tussen onderwijs vandaag en in 2020 door Lieve Van den Brande, Senior Policy Officer van het directoraat-generaal Onderwijs en Cultuur van de Europese commissie.

16u30 Receptie




Ingezonden persbericht