Gemeente Best



16-10-2009

Koninklijke onderscheiding voor de heer M.J. Geven

Burgemeester drs Y. Kortmann reikte op donderdag 15 oktober een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer M.J. Geven. Hij ontving deze onderscheiding voor zijn belangeloze inzet voor de samenleving en meer bijzonder, de bewoners van verzorgingshuis Antonius in Eindhoven. De heer Geven werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking vond plaats op 15 oktober om 19.30 uur in het Antoniushuis in Acht (Eindhoven).

De heer M. Geven werkt al sinds 1994 als vaste vrijwilliger bij het verzorgingshuis Antonius in Eindhoven. Ook voor die tijd was hij echter al nauw betrokken bij dit verzorgingshuis. Bij feestelijke gebeurtenissen kwam de heer Geven regelmatig om te helpen. Dit keer wordt hij tijdens de Feestweek Antoniushuis zelf in het zonnetje gezet.

Structureel vrijwilligerswerk
Wat begon als `bijspringen' bij de organisatie van feestelijke gebeurtenissen groeide uit tot structureel vrijwilligerswerk ten behoeve van bewoners en personeel van het Antoniushuis. De heer Geven verzorgt op vrijdagmiddag en eens per maand op woensdagavond de bardienst bij de activiteiten die in de recreatiezaal georganiseerd worden. Ook ondersteunt hij de activiteitenbegeleiding bij theatervoorstellingen en bij gelegenheden als Sinterklaas, Kerst, carnaval, Pasen en de jaarlijkse barbecue. Daarnaast is de heer Geven ook klusjesman voor de bewoners van de bij het Antoniushuis behorende aanleunwoningen.

Het grootste deel van zijn vrije tijd zit echter in de verkoop van tweedehands goederen en huisraad. Hij heeft in 2000 een cadeau- en snuisterijenwinkeltje opgezet waarvan de opbrengst wordt aangewend om iets extra's te kunnen doen voor de bewoners, het personeel of de aankleding van het gebouw. Het winkeltje is inmiddels uitgegroeid tot een `marktplaats' die een structurele bron van inkomsten vormt voor het Antoniushuis en zijn bewoners. In januari 2009 is bijvoorbeeld dankzij de opbrengsten van het winkeltje een financiële bijdrage beschikbaar gesteld voor het opknappen van de recreatiezaal.
---