Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

28 SEPTEMBER 2009

Unieke preview van de televisieserie Annie M.G.

Annejet van der Zijl geeft 17 oktober lezing voor het Zeeuws Archief

MIDDELBURG - Schrijfster Annejet van der Zijl geeft zaterdag 17 oktober om 16.00 uur de lezing 'Spannende verhalen in oud papier' voor het Zeeuws Archief te Middelburg. Daarbij worden exclusieve beelden uit de nieuwe televisieserie 'Annie M.G.' vertoond. Onderwerp van de lezing is de rol die archieven spelen in het werk van Annejet van der Zijl. De auteur van de biografie over het leven van Annie M.G. Schmidt noemt archiefinstellingen en archivarissen onmisbaar in het schrijfproces.

Na afloop van de lezing signeert Annejet van der Zijl haar werk. De lezing is gratis toegankelijk voor Vrienden van het Zeeuws Archief. De normale toegangsprijs bedraagt 5 euro. Locatie: Hofpleinkerk tegenover het Zeeuws Archief.

Unieke preview van de televisieserie Annie M.G. Tijdens de lezing is een unieke preview te zien van 'Annie M.G. Haar liedjes, haar liefde, haar leven'. De televisieserie is gebaseerd op de biografie 'Anna', geschreven door Annejet van der Zijl. Productiebedrijf BosBros maakte onder andere filmopnamen in Zeeland, waaronder op locaties in Middelburg. Vanaf 3 januari 2010 wordt de zevendelige serie uitgezonden door de NPS en de VARA op Nederland 2. Annie M.G. Schmidt (1911-1995) scheef onder andere liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama. Ze werd beroemd met kinderboeken als 'Jip en Janneke' en 'Pluk van de Petteflet' en kinderversjes als 'Dikkertje Dap'.


- Annejet van der Zijl - Annejet van der Zijl
Annejet van der Zijl is schrijfster. In 1998 debuteerde ze met het boek 'Jagtlust' over het meest roemruchte artistieke broeinest van Nederland, in 2002 verscheen de biografie 'Anna' over het leven van Annie M.G. Schmidt. Het boek 'Sonny Boy' volgde in 2004: 'Een hartverscheurende geschiedenis van twee ongewone geliefden. (.) Een verhaal dat je soms de adem beneemt en in verbijstering achterlaat.' (Aleid Truijens in de Volkskrant), 'Knap geportretteerd, met veel kennis van de historische achtergronden en even beeldend als in een roman. Mij heeft het verhaal tot tranen toe bewogen, iets wat ik van menige roman niet kan zeggen.' (Emma Brunt in HP/De Tijd). De schrijfster werkt nu aan een biografie over Prins Bernhard. Uitgeverij Querido verwacht het boek in februari 2010 te kunnen publiceren. De voorlopige titel luidt: Bernhard, de jonge jaren en beslaat de periode tot de zomer 1945. Annejet zal op dit boek promoveren aan de historische faculteit van de Universiteit van Amsterdam.

Vijfde lezing op rij voor Vrienden van het Zeeuws Archief De lezing is georganiseerd door de Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief en werd mede mogelijk gemaakt door boekwinkel De Drvkkery te Middelburg. De lezing door Annejet van der Zijl is de vijfde op rij: in voorgaande jaren vertelden Arthur Japin, Hans Goedkoop, Nelleke Noordervliet en Cees Fasseur over het belang van archieven in hun werk. Zaterdag 17 oktober is de Dag van de Vrienden van het Zeeuws Archief. De Vrienden bestaan uit 160 donateurs en 45 vrijwilligers. Dankzij de steun van donateurs kunnen af en toe archiefstukken worden aangekocht. Dankzij de vrijwilligers kunnen de archieven en collecties van het Zeeuws Archief op grotere schaal worden geconserveerd en toegankelijk gemaakt. Zo dankt de omvangrijke, en goed bezochte website 'Zeeuwen Gezocht' voor een groot deel zijn succes aan de werkzaamheden van de vrijwilligers van het Zeeuws Archief.




Ingezonden persbericht