Tweede editite Hanzedag Groningen


GRONINGEN, 20090716 -- De Hanzedag in de Der Aa-kerk op 16 juni 2007 was met bijna 3000 bezoekers een groot succes. Vanwege de grote vraag van publiek en deelnemers naar een vervolg hierop, wordt er in 2009 een nieuwe Hanzedag georganiseerd. Op zaterdag 17 Oktober 2009.

Het thema is dit jaar `Internationaal ondernemen en familieondernemingen in het Hanzegebied anno 2009'. Naast de Groningse beeldbepalende ondernemingen die al meerdere generaties hun producten op de markt brengen, zijn er internationale ondernemingen uit het Hanzegebied aanwezig. Dit zijn onder andere bedrijven uit Hanze -en oude handelssteden uit Duitsland, Italië, Frankrijk en uit de Scandinavische landen.

In de Hanzetijd, van de twaalfde tot en met de zestiende eeuw, stonden ondernemerschap, kwaliteitsproducten, professionaliteit en internationaal ondernemen centraal. Ook Groningen behoorde tot de steden in Europa die deel uit maakten van dit sterke handelsverbond. Het ging in de tijd vooral om de fabricage en verhandeling van kwaliteitsproducten door kooplieden en ondernemersfamilies, in Nederland en in de rest van Europa. De tweede Hanzedag wordt georganiseerd door Het Hanze Huis en Bijzondere Locaties Groningen. Op deze Hanzedag worden alleen die ondernemingen uit Groningen en uit het gehele Hanzegebied uitgenodigd, die al generaties kwaliteitsproducten produceren of diensten voortbrengen. Deze speciale groep van ongeveer 35 ondernemingen worden op de Hanzedag bij elkaar gebracht. Dit gebeurt in de vorm van een handelsmarkt in het koor van Der Aa-kerk, waar onderneming en producten en diensten kunnen presenteren.

Geschiedenis van de Hanzedag
De Hanzedag was het hoogste orgaan binnen het Hanzeverbond en dit bestond uit de afgevaardigden van de deelnemende steden en kooplieden. Op de vergadering tijdens de Hanzedag werden alle belangrijke zaken besproken. De besluiten en wetten werden genomen met meerderheid van stemmen en hiertegen in hoger beroep gaan was niet mogelijk. De Hanzedagen werden zeer onregelmatig gehouden en een groot aantal leden liet geregeld verstek gaan. Dit werd enerzijds veroorzaakt door de hoge kosten waarmee het sturen van een afgevaardigde gepaard ging en anderzijds doordat de belangen van het lid tijdelijk anders lagen.

Wie niet aan een genomen besluit meewerkte kon uit het verbond worden gezet, hetgeen bijvoorbeeld de stad Bremen driemaal overkwam. Om niet al te vaak te vergaderen werd een groot aantal minder belangrijke beslissingen overgelaten aan Lübeck, dat daardoor een belangrijke leidende rol vervulde tussen de Hanzedagen. De Raad van Lübeck nam in de meeste gevallen het initiatief tot het uitschrijven van een Hanzedag. Dit gebeurde vaak al maanden van tevoren, zodat de steden die in elkaars omgeving lagen de tijd hadden om de agenda te bespreken, hun standpunten te bepalen en te overleggen wie ze naar de Hanzedag zouden sturen. De eerste algemene vergadering van Hanzesteden (Hanzedag) was in 1356 in Lübeck. Ook in Groningen zijn enkele malen de Hanzedagen rond het jaar 1450 georganiseerd, o.a. in het Jacobijnenklooster achter de Oude Ebbingestraat. In 2007 is de Hanzedag weer nieuw leven in geblazen door Het Hanze Huis en De Der Aa-kerk/Bijzondere Locaties Groningen.



De 2e editie van de Hanzedag in de Der Aa-kerk zal op 17 oktober geopend gaan worden door de Burgemeester uit Hanzestad Lübeck, Dhr. Bernd Saxe.

(Uniek voor Groningen). Dhr. Bernd Saxe is tevens de president van de organisatie van de nieuwe Hanzedagen in Europa. In deze tweede editie van de Groninger
Hanzedag, die gaat plaatsvinden op 17 oktober 2009, staan ondernemerschap, familiebedrijven en Het Hanzeverbond in Europa centraal. Groninger- en buitenlandse
ondernemingen uit het Hanzegebied die al sinds meerdere generaties produceren, presenteren hun handelsverleden en hun bijzondere producten en diensten op deze dag.

Het Hanze Huis





Ingezonden persbericht