Dutch Open Surfrowing Championships 2009


WIJK AAN ZEE, 20091015 -- 17 Oktober 2009 Organiseert Surfboatholland de 5e editie van de `Dutch Open' in Wijk aan Zee. Jaarlijks organiseert Surfboatholland de Dutch Open Surfrowing Championships in `thuishaven' strandpaviljoen Timboektoe te Wijk aan Zee. Het is voor roeiteams een kans om kennis te maken met deze Australische roeisport en tevens de krachten te meten met de enige Nederlandse Surfboatvereniging `Surfboatholland'. Ook deze Dutch Open strijden 12 nationale- én internationale roeiteams om het kampioenschap.

Surfboatroeien is een populaire Australische roeisport, ontstaan vanuit reddingsbrigades. De bedoeling van deze extreme sport is, om vanaf het strand door de branding naar een boei te roeien en deze te ronden, en vervolgens zo snel mogelijk terug te `surfen' naar het strand. De enorme golven leveren spectaculaire beelden op. Niet zelden gaat er een boot om of worden er roeiers gelanceerd. Deze roeisport vereist veel techniek, kracht en souplesse. Vooral de stuurman, `the sweep' genaamd, heeft een moeilijke rol. Hij moet de boot recht op de krachtige golven zien te houden. Om een goed beeld te krijgen van deze extreme roeisport is dit filmpje illustratief: www.youtube.com/watch?v=hsuIs5VlIJE

De roeiers en roeisters van Surfboatholland, allen afkomstig uit de roeiwereld, kwamen vijf jaar geleden op het spoor van de surfboat. Niet wetende wat de sport inhield, hebben de teamleden zich deze sport eigen gemaakt door te kijken naar surfboatfilmpjes op het internet en ontmoetingen met buitenlandse surfboatteams. Inmiddels is het team zeer ervaren en bedreven in de sport. Meervoudig olympisch- en wereldkampioenen in de roeisport zoals Gerritjan Eggenkamp en Jimmy Burton behoren tegenwoordig tot het actieve ledenbestand. Zij vertegenwoordige Nederland in diverse europese en zelfs mondiale Surfboatwedstrijden. Dit jaar haalden zij in Newquay Engeland de halve finales tijdens de European Surfrowing championships.

Het belooft weer een mooi evenement te worden met teams uit diverse windstreken, hoge golven en een spetterend feest na afloop in strandpaviljoen Timboektoe.

Surfboat Holland





Ingezonden persbericht