Ingezonden persbericht


Persbericht

ONTVOUWEN SCHOONHEID
Koninklijke waaiers op Paleis Het Loo

17 oktober 2009 t/m 17 januari 2010

Van 17 oktober 2009 tot en met 17 januari 2010 is in Paleis Het Loo de tentoonstelling 'Ontvouwen Schoonheid. Koninklijke waaiers op Paleis Het Loo' te zien. Het is voor de eerste keer dat de verzameling koninklijke waaiers vrijwel in zijn geheel aan het Nederlandse publiek zal worden getoond. De tentoonstelling is samengesteld in samenwerking met de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau.

Waaiers waren tot het midden van de vorige eeuw een vast onderdeel van de hofetiquette. Vooral op gala-avonden, staatsbanketten en ceremoniële gelegenheden speelde de waaier een belangrijke rol. De verzameling koninklijke waaiers beslaat een periode van circa 1720 tot 1937, maar het merendeel komt uit bezit van koningin Emma en koningin Wilhelmina. Eén van de kostbaarste waaiers werd in 1888 door koning Willem III bij de firma Mellerio in Parijs besteld voor koningin Emma, als onderdeel van een set juwelen, bezet met briljanten en robijnen. Waaiers golden bij uitstek als cadeau, zoals de prachtige waaier die koningin Wilhelmina in 1912 kreeg van de stad Parijs. Het meest voorkomende type is de vouwwaaier, beschilderd door Nederlandse of Franse schilders en soms ook door leden van het Koninklijk Huis zelf. De monturen, gemaakt van ivoor, parelmoer, schildpad, goud en edelstenen, zijn een ware lust voor het oog. Koningin Emma had een grote voorliefde voor kant. Diverse kanten waaiers zijn dan ook op de tentoonstelling te zien. Rond 1900 kwamen veren waaiers in de mode. Zowel koningin Wilhelmina als prinses Juliana bezat spectaculaire exemplaren. Tot slot worden ook waaiers getoond, die men gebruikte in perioden van rouw. Een galajapon van koningin Emma en van koningin Wilhelmina completeren deze fraaie tentoonstelling.

Gelijktijdig met de tentoonstelling 'Ontvouwen schoonheid' vindt op Paleis Het Loo de tentoonstelling 'Oranje in Miniatuur; vier eeuwen portretminiaturen van het Huis van Oranje' plaats. De thema's vormen een boeiend tweeluik van verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau, die door hun privékarakter maar zelden voor publiek te zien zijn.

Paleis Het Loo Nationaal Museum

Postadres Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn
Ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg, Apeldoorn Geopend dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur Gesloten maandag, tenzij een feestdag. Nieuwjaarsdag gesloten Entree E 10,00 p.p., 6 t/m 17 jr. E 3,00 p.p., t/m 5 jr en MK gratis, ANWB-kaart geldig Routebeschrijving A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen Navigatieadvies: Amersfoortseweg (7313 AA)
Openbaar vervoer Station Apeldoorn, buslijn 102, halte Paleis Het Loo; buslijn 5 (Berg en Bos), 10 (Kerschoten) en 96 (Vaassen), halte Gedenknaald Informatie 055-5772400 of www.paleishetloo.nl
Persinformatie PR & Marketing, 055-5772463/400

---- --