Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

`Oorlog en Vrede' centraal bij open huis Achterhoeks Archief op 17 oktober

Afbeelding bij afbeelding

In 1584 werd hevig strijd gevoerd bij Terborg. Een Duits leger dat aansluiting zocht bij de opstandelingen van Willem van Oranje, werd door een Spaans leger in de pan gehakt. (Achterhoeks Archief, Doetinchem. Topografisch-Historische Atlas)

Op zaterdag 17 oktober start de Week van de Geschiedenis met de Landelijke Archievendag. Het thema is dit jaar `Oorlog en Vrede'. Ook de deuren van het Achterhoeks Archief staan die dag van 10.00 tot 16.00 uur uitnodigend open. Het thema `Oorlog en Vrede' geeft voldoende aanleiding om op die dag eens flink uit te pakken met een tentoonstelling van afbeeldingen en archiefstukken.

Het Achterhoeks Archief beheert en bewaart de oude bestuursarchieven van de gemeenten uit de regio en daarnaast ook archieven en documentcollecties van kerken, personen, bedrijven, verenigingen enzovoort. Al met al een gigantische hoeveelheid voor de geschiedenis van de steek belangrijke informatie.

Wapen uit Varsseveld

Onder het thema `Oorlog en Vrede' worden op 17 oktober documenten (brieven, kaarten en tekeningen) uit de regio getoond daterend van de Middeleeuwen tot het recente verleden. Behalve materiaal uit de Middeleeuwen en Tweede Wereldoorlog (ook foto's) zijn er ontwerptekeningen uit 1901 te zien die een Varsseveldse uitvinder maakte van een wapen dat in 1901 voor gebruik in de Boerenoorlog bedacht werd.

Rondleiding en boekenverkoop

Ook zijn er rondleidingen door het archiefdepot. Het Staringinstituut is vertegenwoordigd met een stand voor de verkoop van boeken. Het gebouw van het Achterhoeks Archief in de Louise de Colignystraat (11a) te Doetinchem is die dag vrij toegankelijk van 10.00 tot 16.00 uur. Zie ook: www.achterhoeksarchief.nl

Trefwoorden Open dag
Mutatiedatum 12/10/2009