Ingezonden persbericht

Persbericht
augustus 2009

Stichting Noorderkerkconcerten presenteert:
Canon van het Nederlandse Lied

za 17 oktober 2009, 14.00 uur, Noorderkerk Amsterdam

Serie Schatgravers 1

Ensemble Camerata Trajectina:
Nico van der Meel tenor, Hieke Meppelink sopraan, Saskia Coolen blokfluit, Erik Beijer viola da gamba, Louis Peter Grijp luit/citer en Cees Schul klavecimbel/keyboard

Een programma met Nederlandse liederen die door de eeuwen heen een min of meer canonieke status hebben gekregen: het Egidiuslied (ca. 1400) en Het daget in den oosten (1544), liederen van Hooft en Vondel, en een keuze uit Nederlandstalige liederen van dichters en componisten als Hiëronymus van Alphen, Betje Wolff & Aagje Deken, Johannes Verhulst, Koos Speenhoff en Annie Schmidt. Het instrumentarium volgt de muzikale ontwikkeling op de voet: luiten en vedels worden tenslotte ingeruild voor keyboard en basgitaar.

+++

Noorderkerkconcerten (NKc) - Marktplaats voor Muziek
De Stichting Noorderkerkconcerten organiseert jaarlijks concerten in de Noorderkerk, gelegen aan de Noordermarkt, in het hartje van de Amsterdamse Jordaan. In korte tijd heeft Nkc een reputatie verworven van een podium met een veelzijdige en verrassende programmering. Kansen bieden aan jonge musici en nieuwe ensembles vormt een van de speerpunten van het beleid. De combinatie van een historisch kerkgebouw met de aangrenzende, druk bezochte Noordermarkt was bepalend voor het type concert dat hier het beste past: een kort en krachtig uur muziek, laagdrempelig, met bescheiden entreekosten, maar niet vrijblijvend van karakter en gericht op kwaliteit. Een podium met een open, toegankelijke sfeer, waar muziektalent de kans krijgt zich aan het publiek te presenteren. Al eeuwenlang is de Noordermarkt een belangrijke marktplaats in Amsterdam, waar de handelswaren via de Prinsengracht met schepen werden aangevoerd. Al even gevarieerd en zorgvuldig geselecteerd als de kleurrijke producten op de markt is het muzikale aanbod in de Noorderkerk. Sinds de komst van de wekelijkse serie zaterdagmiddagconcerten wordt de Noordermarkt met recht beschouwd als een 'Marktplaats voor Muziek'.
Organisator en directeur van de Noorderkerkconcerten is Jurriaan Röntgen, kleinzoon van componist Julius Röntgen.

De volgende concerten van de serie Schatgravers vinden plaats op 12 december 2009 en
6 februari 2010