Wageningen Universiteit en Researchcentrum Persbericht Wageningen UR, nr 017, 20 maart 2009

Derde editie European Food & Agribusiness Seminar (EFAS)

Van 18 tot en met 21 oktober zal in Rome voor de derde maal het European Food & Agribusiness Seminar (EFAS) worden gehouden. Dit seminar is bijzon¬der in haar opzet, omdat het toekomstige ontwikkelingen in het domein bespreekt aan de hand van echte bedrijfscases. Deze cases worden speciaal voor het seminar ontwikkeld, volgens de be¬proefde methode van Harvard Business School. De inschrijving voor het seminar is inmiddels geopend.

Het seminar wordt georganiseerd door Wageningen UR (Universiteit & Researchcentrum) in samenwerking met prof. Ray Goldberg, emeritus hoogleraar van Harvard. Het geeft invulling aan de behoefte van top¬mensen in de food-industrie en daaraan gerelateerde organisaties om met elkaar van gedachten te wisselen over de voortdurende veranderingen in de markt en de snel voortschrijdende technologische ontwikkelingen. Bij de bespreking van elk van de cases is de CEO van het betrokken bedrijf aanwezig. Dit jaar zal daarbij de huidige financiële en economische crisis, en hoe daarmee om te gaan, ongetwijfeld een belangrijk onderwerp van gesprek zijn. EFAS is het enige platform in Europa waar een dergelijke uitwisseling van ideeën op deze wijze en op dit niveau kan plaatsvinden.

Ook dit jaar staan er weer een aantal interessante bedrijven centraal aan de hand waarvan de te verwachten ontwikkelingen en de te volgen strategie worden besproken. Dat betreft in de eerste plaats het Japanse Kikkoman, de nummer 1 producent in de wereld van sojasaus, dat al meer dan 350 jaar bestaat en dus al heel veel veranderingen en moeilijke periodes heeft doorstaan. Een tweede voorbeeld vormt het grootste Braziliaanse vleesbedrijf Perdigão, dat al 15 jaar achterheen een groei in omzet realiseert van meer dan 15% per jaar. Verder worden cases besproken van een succesvolle Portugese retailer (Jerónimo Martins) en de belangrijkste producent van landbouwwerktuigen (John Deere). Vanuit Nederland staan drie bedrijven op het programma, met respectievelijk aandacht voor de uiterst succesvolle omschakeling van een chemiebedrijf naar een producent van functional foods en voedselingrediënten (DSM), een megafusie tussen twee zuivelgiganten (FrieslandCampina) om sterker in de markt te komen staan en een snelgroeiend bedrijf dat zich volledig richt op de productie van private label zuivel- en frisdranken in plaats van op merkartikelen (Refresco).

Het EFAS-programma staat onder leiding van dr. Aalt Dijkhuizen, voorzitter Raad van Bestuur van Wageningen UR. De inschrijving is inmiddels gestart. Meer informatie is te vinden op de website van het seminar: www.efas.wur.nl.