Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 8 oktober 2009

Amsterdam Marathon en de statistieken

De Amsterdam Marathon, die op zondag 18 oktober wordt gehouden, heeft met 26.000 inschrijvingen alle records gebroken. De Amsterdam Marathon wordt ook steeds populairder in het buitenland. Ruim 9.000 lopers uit 75 landen reizen volgende week naar onze hoofdstad om deel te nemen aan het evenement. De gehele stad is zondag in beweging en er zijn enkele prominente Nederlanders die een startschot geven.

Amsterdam staat bekend als de volksmarathon. Toeschouwers omschrijven het gevoel van die dag als 'een soort Koninginnedag'. Bewoners komen massaal hun huizen uit om de deelnemers aan de hele, de Mizuno Halve marathon, de Menzis 7,5 km, de 1K Runway en de Echo Mini Marathons aan te moedigen. Dat is wel eens anders geweest. Inmiddels heeft de marathon de harten veroverd van de Amsterdammers. Bovendien zorgt deze hoeveelheid buitenlanders voor een enorme economische impuls in de stad.

Deze 34e editie van de marathon heeft een extra nationaal tintje, omdat het Nederlands kampioenschap na 21 jaar weer hier wordt gehouden. Zevenvoudig nationaal kampioen Luc Krotwaar gaat voor zijn achtste titel. Het wordt spannend, omdat de concurrentie, zoals Hugo van den Broek, Patrick Stitzinger en Koen Raymaekers, in zeer goede doen is. Hilda Kibet is de torenhoge favoriete voor de nationale titel bij de dames, maar wil graag de Amsterdam Marathon overall op haar naam schrijven. Dat wordt lastig, maar is zeker niet ondenkbaar, want Kibet steekt in uiterst goede vorm. Haar tweede plaats tijdens de Dam tot Damloop tussen tal van wereldtoppers gaf dat al aan.

De marathonlopers worden weggeschoten door burgervader Job Cohen. Wendy van Dijk geeft het startsein voor de Menzis 7,5 km, een loop voor het gehele gezin. En Patrick Martens schiet de kinderen die deelnemen aan de 1K Runaway weg.

Dan nog even dit. Wat zou de Amsterdam Marathon zijn zonder:

1600 vrijwilligers

350 verkeersregelaars

6500 dranghekken

178 toiletten

1300 m2 tenten

116 werkdagen van de Koninklijke Landmacht

4.000 meter Spandoeken

16 bandjes Entertainment

Bijna 5.000 Amsterdamse deelnemers

9.174 Buitenlanders

Wie niet meeloopt en niet de kans heeft langs het parcours de lopers aan te moedigen, kan altijd nog voor de televisie zitten. RTV-NH zendt de marathon live uit. Dat begint om 10.00 uur met een voorbeschouwing. Voorts duurt de uitzending tot 15.00 uur

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht