Instapwandelingen Verzetsmuseum Friesland in de Week van de Geschiedenis

zondag 18 en 25 oktober 2009

De week van de Geschiedenis is een jaarlijks terugkerend landelijk evenement met een wisselend thema. Dit jaar is het thema Oorlog en Vrede. In de herfstvakantie organiseert het Verzetsmuseum Friesland in Leeuwarden op zondag 18 en 25 oktober twee stadswandelingen. Onder leiding van professionele gidsen kunt u om 13.00 en 14.30 uur starten met de wandelingen `Joods Leeuwarden' en `Verzet in de buurt'. De wandelingen duren ongeveer drie kwartier. Aanmelden kan bij de balie van het museum. De deelname is gratis maar vol = vol! De instapwandelingen zijn uitstekend te combineren met een bezoek aan de nieuwe tentoonstelling `Oorlog in Beweging'.

Instapwandeling `Joods Leeuwarden'

Deze stadswandeling door de Joodse Wijk in Leeuwarden voert langs verschillende plaatsen die vertellen over de geschiedenis van Joodse Leeuwarders. Leeuwarden was in de 19de eeuw de grootste Joodse stad in Noord Nederland en vormde het centrum van de Joodse cultuur. Rond de synagoge ontstond een complete Joodse wijk met ruim 1.000 inwoners. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam een groot deel van de bewoners om in concentratiekampen. Veel gebouwen in de Joodse wijk kregen na de oorlog een andere bestemming. Toch is de geschiedenis van de Joodse Leeuwarders op verschillende plaatsen in de wijk nog terug te vinden. De stadswandeling onder begeleiding van een gids voert langs de voormalige synagoge, de Joodse School en het Joods monument.

Instapwandeling 'Verzet in de buurt'

De wandeling `Verzet in de buurt' gaat langs belangrijke gebouwen en monumenten in Leeuwarden die herinneren aan het Verzet in Friesland. De stadswandeling voert langs de luisterpost, het Provinciehuis en de Blokhuispoort waar `De Overval' heeft plaats gevonden.

e `Oorlog in Beweging'