Universiteit Leiden

Wetenschapdag 2009: Reis naar het onbekende

Aan het Leiden Institute of Physics doen wetenschappers onderzoek met de Time Warp, een camera die 5000 beelden per seconde vast kan leggen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld het uit elkaar spatten van een waterdruppel bestuderen. Erg interessant voor wetenschappers én voor kinderen.

Proefjes op het PretLab

De mascotte van Oktober Kennismaand
Foto Leonie Kerkelaan

Om wetenschap te promoten onder kinderen en jongeren wordt op zondag 18 oktober de Wetenschapsdag georganiseerd. Gedurende de hele dag kunnen kinderen terecht in de Gorlaeus laboratoria om kennis te maken met de wetenschap. Zo mogen ze bijvoorbeeld zelf verzinnen wat ze in de Time Warp zouden willen zien. Ook kunnen ze proefjes doen op het PretLab, of naar de wetenschapsmarkt gaan om zichzelf te onderwerpen aan een leugendetectortest. Bovendien zijn er lezingen waarin wetenschappers in begrijpelijke taal vertellen over hun onderzoek, bijvoorbeeld over de werking van stress. Bekijk het hele programma van de Wetenschapsdag, 18 oktober 2009 `Reis naar het onbekende'.

De menselijke identiteit

Ook de musea in de binnenstad doen volop mee aan de Wetenschapsdag. In Museum Boerhaave worden er twee lezingen gehouden over de genetische herkomst van onze menselijke identiteit. Het Museum Volkenkunde richt zich op de sociale wetenschap en organiseert een lezing over de Mayakalender. Volgens deze kalender, die nu overigens niet meer wordt gebruikt, is 2012 een belangrijk jaartal waarin de wereld grote veranderingen zal ondergaan. Ook het Rijksmuseum van Oudheden opent zijn deuren, twee Sudanese muziekgroepen zullen hier voorstellingen geven met traditionele en moderne huwelijkszang en rituelen. In de Hortus Botanicus worden rondleidingen gegeven waarin het belang van deze tuin voor de wetenschap wordt uitgelegd. Voor informatie over alle activiteiten buiten het Gorlaeus, bekijk het Programma per locatie Foto DigiDaan

Oktober Kennismaand
De Wetenschapsdag is een onderdeel van Oktober Kennismaand, een initiatief om wetenschappelijke informatie toegankelijker te maken en dichterbij de belevingswereld van de Nederlandse bevolking te brengen. Het thema van de Kennismaand en de wetenschapsdag, `Reis naar het onbekende', sluit aan bij het Darwinjaar 2009 en het Internationale Jaar van de Sterrenkunde. De reis van Darwin, de speurtocht met telescopen, het ontstaan van de kosmos... Allemaal reizen met als doel het onbekende in kaart te brengen.

De Wetenschapsdag in Leiden wordt georganiseerd door verschillende kennisinstellingen:


+ Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen
+ Faculteit der Sociale Wetenschappen
+ Leiden Bio Science Park

+ Leidse instrumentenmakers school

+ Museum Boerhaave

+ Museum Volkenkunde

+ Naturalis

+ Rijksmuseum van Oudheden

+ Scheltema-Science café

Fascinatie en Verwondering

Naast de Wetenschapsdag is er dit weekend in Leiden ook een kunstfestival dat aandacht besteed aan de wetenschap: Festival Key of Life, dat op de site van het festival wordt beschreven als een jaarlijks science art festival voor onderzoek, ontdekking, debat, fascinatie en verwondering. Van donderdag 15 oktober 19:00 uur tot en met zondag 18 oktober 24:00 uur vinden er in de binnenstad een vijftigtal activiteiten plaats waarbij door middel van kunst wordt getoond op welke manier de wetenschap in de 21e eeuw het menselijk leven beïnvloed. De activiteiten variëren van tentoonstellingen en exposities tot debatten en opera's of diners.

Speeddaten
Ook de Universiteit is vertegenwoordigd op het Festival Key of Life. Zo presenteren promovendi in de kunsten zich op vrijdag 17 oktober in het Scheltemacomplex, waarna het publiek kan speeddaten met wetenschappers en kunstenaars. Speciale gast daarbij is Douwe Breimer, voormalig Rector Magnificus.

Het idee voor het festival komt voort uit een brainstorm die Jeroen Maters in 2007 organiseerde voor cultureel ondernemers. Een werkgroep met onder meer de Leidse Hoogleraar Robert Zwijnenberg, die zich specialiseert in de relatie tussen kunst en wetenschap, werkte het idee uit.

(13 oktober 2009/Leonie Hussaarts)

Nieuwsredactie - 13/10/2009

* Nieuws & Agenda

Direct naar:


* Universiteit Leiden in het nieuws

* Mare

* P&O-nieuws

* Nieuwsarchief


* Laureaten

* Benoemingen

* Boeken

* Stellingen


* Evenement aanmelden voor de agenda

Universiteit Leiden