Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam Marathon belangrijk voor Hugo van den Broek en Hilda Kibet


- Hardlopend koppel verkiest NK boven WK -

De organisatie van de Amsterdam Marathon is blij met de toezegging van de eerste twee topatleten. Hugo van den Broek en zijn partner Hilda Kibet lopen zondag 18 oktober in Amsterdam het Nederlands kampioenschap marathon.

Voor veel atleten staat 2009 in het teken van de wereldkampioenschappen in Berlijn. Voor de Castricummers Hugo van den Broek en Hilda Kibet staat dit jaar echter in het teken van de Amsterdam Marathon. Van den Broek laat het WK aan zich voorbij gaan, wegens andere prioriteiten. 'Als topsporter wil je elk jaar wat bereiken. Ik had individueel en in teamverband aan de marathon in Berlijn kunnen deelnemen, maar dat is niet het hoogst haalbare voor mij. Ik kan niet meedoen om een top-10 klassering en een 40ste plaats op een WK heeft minder uitstraling dan een nationale titel. Ik kan in Amsterdam meer bereiken door er een snelle tijd te lopen, dat is midden in de zomer op het WK niet mogelijk. De bedoeling is Nederlands kampioen te worden in een persoonlijk record van 2.10 - 2.11. Mijn hart ligt ook in Amsterdam, ik heb er bewegingswetenschappen en orthopedagogiek gestudeerd. Mijn snelste twee tijden (2.12.08 en 2.13.51) heb ik er gelopen en een atleet komt graag terug naar een wedstrijd waar hij goed heeft gelopen', aldus Van den Broek.

Partner Hilda Kibet debuteerde twee jaar geleden in Amsterdam op de klassieke afstand. Tot nog toe bleef het bij die ene marathon, maar ook Kibet is gebrand op een snellere tijd dan haar 2.32.10. De geboren Keniaanse, die sinds 11 oktober 2007 voor Nederland uitkomt, had zich eveneens gekwalificeerd voor het WK in Berlijn, maar dan op de 10 km. Ook zij verkiest Amsterdam boven Berlijn. Kibet: 'Ik wil erachter komen of de aanleg die ik denk te hebben voor de marathon juist is. Ik denk meer kans te hebben de absolute top te behalen op de marathon dan op een andere afstand. Tussen het WK en het NK zitten slechts tien weken, dat is onvoldoende om te herstellen, ook mentaal.' Kibet vindt dat ze het aan haar stand verplicht is de titel te winnen. Een tijd richting 2.27 moet, naar eigen zeggen, haalbaar zijn. Eind vorig jaar werd Kibet Europees crosskampioene.

De topatleten zien Amsterdam als een goede optie om zich eventueel te kwalificeren voor de Europese kampioenschappen volgend jaar in Barcelona. Al is het voor Kibet nog niet duidelijk of ze daar de 10 km wil lopen of de marathon. Als beiden de nationale titel winnen, is dat voor het eerst in de Nederlandse historie dat een stel de titel op deze afstand wint.

Noot voor redacties

Noot aan de redactie (