Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 12 augustus 2009

Nederlandse top aanwezig tijdens NK Marathon Amsterdam


- Topatleten aan elkaar gewaagd -

Vrijwel de gehele Nederlandse top verschijnt op 18 oktober aan de start van de Amsterdam Marathon. Het is de verdienste en geschiedenis van deze marathon dat er zo'n breed veld geïnteresseerd is in deelname. Een snel parcours en een sterk deelnemersveld zijn factoren waar de Nederlandse toppers op afkomen. Ook het Nederlands record dat diverse malen in Amsterdam is gebroken, geeft aan de deelname extra cachet.

Kamiel Maase verbeterde in 2003 voor het eerst het nationale record dat op naam stond van Gerard Nijboer. Nijboer liep in 1980 overigens het toenmalige record (2.09,01), dat maar liefst 23 jaar stand hield! In 2007 was de Amsterdam Marathon weer de gelukkige toen Maase zijn beste tijd aanscherpte tot het huidige 2.08,21.

In navolging van de vele atleten die in Amsterdam een geweldige tijd hebben neergezet, willen ook de huidige toppers schitteren met snelle tijden. Het brede veld is uniek te noemen, omdat de laatste jaren het NK marathon niet zo'n sterke bezetting kende. Naast de al eerdere toezegging van Hugo van den Broek komen nog zes collega-lopers naar de hoofdstad voor de prestigieuze titelstrijd.

De organisatie wist onlangs de volgende lopers aan zich te binden: Martin Lauret, Koen Raymaekers, Sander Schutgens, Luc Krotwaar, Marco Gielen en Patrick Stitzinger.

Martin Lauret specialiseerde zich jarenlang als baanatleet op de 5.000 en 10.000 meter. Hij debuteerde in 2005 op de marathon in 2.20,49. In 2007 en 2008 won hij een bronzen medaille tijdens het NK. In oktober vorig jaar liep hij 2.15,10 tijdens de grote internationale marathon van Chicago, waarmee hij een vijfde plek veroverde. Hij traint sinds twee jaar bij Team Distance Runners met als doel nog een paar keer te kunnen vlammen tijdens zijn reeds lange carrière.

Koen Raymaekers debuteerde in 2006 op de klassieke afstand. In datzelfde jaar was hij de snelste Nederlander in Amsterdam. Een jaar later liep hij in Amsterdam zijn persoonlijk record van 2.13,02. Raymaekers woont in Kenia en traint sinds vorig jaar bij Gerard van Lent, de trainer van onder andere Hugo van de Broek en Hilda Kibet.

Sander Schutgens haalde in 2006 tijdens de Europese kampioenschappen in Gothenburg een bronzen medaille op de marathon in de teamwedstrijd. Schutgens loopt nog altijd op de baan, waar hij kiest voor de 5.000 meter. Zijn persoonlijk record op de marathon liep hij in 2008 in Amsterdam (2.16,23).

Luc Krotwaar is met zijn 41 jaar de nestor van de Nederlandse marathontop. Hij wil graag een achtste titel op deze afstand achter zijn naam zetten. Krotwaar zat ook in het succesvolle team dat in 2006 brons op het EK veroverde. Hij werd zelf vierde tijdens die wedstrijd. Zijn snelste tijd liep hij in 2003 in Fukuoka, 2.10,13.

Marco Gielen verkiest eigenlijk de halve marathon boven de dubbele afstand. Toch wil er wel eens een 42,195 meter tussen zitten. Zijn snelste tijd staat op 2.17,11, gelopen in 1997.

Debutant in het veld is Patrick Stitzinger. Begin dit jaar werd hij Nederlands kampioen halve marathon tijdens de CPC-Loop in Den Haag in een persoonlijk record van 1.02,43. Stitzinger lijkt, na jaren van hard werken op de weg en de baan, klaar te zijn voor de marathon.

De atleten zijn aan elkaar gewaagd, waarmee dit nationale kampioenschap ongetwijfeld een van de mooiste van de laatste jaren wordt. Bij de vrouwen is Hilda Kibet de belangrijkste troef voor de titel.


Noot voor redacties
Noot aan de redactie (