Deelgemeente Oud-West Amsterdam---

Weggooien? Echt niet!

Eerste Repair Café van Nederland in Oud-West

9 oktober 2009

Op zondagmiddag 18 oktober organiseert Stadsdeel Oud-West, in samenwerking met Wiegtotwieg.nl en de Stichting Gered Gereedschap, het allereerste Repair Café van Nederland. Van 12.00 tot 17.00 uur wordt aan de slag gegaan met de reparatie van kapotte spullen in het Fijnhout Theater, Lootsstraat 39. Portefeuillehouder Milieu, Yvonne Lammers: `' Met deze actie leveren we een concrete bijdrage aan een beter milieu. Ik vind het belangrijk om bewust met spullen om te gaan en niet te snel iets weg te gooien, ook in het licht van Wereldarmoededag''.

Waarom een Repair Café?

Het stadsdeel wil op deze manier, als millenniumgemeente, een bijdrage leveren aan een duurzame leefomgeving. Daarnaast is deze actie ook bedoeld om stil te staan bij Wereldarmoededag van 17 oktober.

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas denken mensen niet zo snel meer aan reparatie. Het Repair Café wil daar verandering in brengen. Door kapotte spullen zelf te repareren, besparen we èn kostbare grondstoffen èn beperken we zo de CO2-uitstoot. Want als we oude spullen langer gebruiken, is er minder energie nodig voor het maken van nieuwe producten. Maar vooral wil het Repair Café laten zien dat reparatie leuk is en vaak heel gemakkelijk.

Zelf repareren

Het Repair Café staat helemaal in het teken staat van reparatie. In het theater zijn gereedschap en materialen aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Ook is er deskundige hulp aanwezig. Het is de bedoeling dat mensen die het Repair Café bezoeken, kapotte spullen van thuis meenemen. In het Café gaan ze zelf aan de slag, eventueel met hulp. Wie niets heeft om te repareren, neemt een drankje aan de bar, helpt bij een reparatie van iemand anders. Of laat zich inspireren aan de leestafel. Ook staan er voor kinderen diverse leuke activiteiten op het programma.

---