Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht Manifest, 3e biënnale voor social design

Wat is social design?
Wat is de noodzaak en urgentie van sociale vormgeving? In welke vorm komt het sociale vandaag de dag tot stand? In deze derde biënnale voor social design wordt aandacht besteed aan deze vragen. Op vijf locaties in Utrecht zijn verschillende projecten, bijeenkomsten en tentoonstellingen die alle een eigen looptijd hebben. Ieder onderdeel kent een eigen parallelprogramma, met films en video's, presentaties, bijeenkomsten, lezingen en debatten. Het programma en de realisatie is een groepsresultaat en komt voort uit de verschillende bijdragen van curatoren, ontwerpers, producenten en deskundigen op specifieke terreinen. Artistiek directeur: Guus Beumer

Unforeseen Magic (t/m 18 oktober 2009)
CM Studio, Agnietenstraat 2
in een ruimtelijke interventie van Bas van Tol die als open channel fungeert met: Alexander van Slobbe, Paulien Oltheten, Neeltje ten Westenend i.s.m. Henriette Waal, GRID, BARCO, Christoph Seyferth, Buckminster Fuller, Debra Solomon, Club Donny e.v.a.

Unresolved Matters: Social Utopias Revisited (t/m 14 februari 2010) Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10
Een hernieuwde kennismaking met de manier waarop het sociale vanaf de 20ste eeuw vorm heeft gekregen. Met stoelontwerpen van Thonet tot Castiglioni, glas van Copier tot Wagenfeld, mode van Henry van de Velde via Johannes Itten tot papieren kleding, multiples van Joseph Beuys, utopische ontwerpen van Haus-Rucker-Co tot Archigram en Earth Cloths van El Anatsui naast conceptuele werken van Stephen Willats, de verschillende lagen en facetten van social design sinds 1900 (in een tentoonstellingsdesign van EventArchitectuur).

Urgent Methods: Design Education Examined (t/m 15 november 2009) Villa Jongerius, Kanaalweg 64
Een verkenning van een aantal scherp onderscheiden visies op het ontwerponderwijs in Nederland met zes sleutelfiguren van drie opleidingen: Gijs Bakker, Lidewij Edelkoort (Design Academy Eindhoven), Bruno Ninaber van Eyben, Matthijs van Dijk (TU Delft), Henk Slager en Jeroen van Mastrigt (HKU) met werk van studenten en oud-studenten Joris Laarman, Richard Hutten, Maarten Baas, Lonnie van Rijswijck, Gerwin Hoogendoorn, Doeke de Walle, Marc Andrews, Fabian Akker en anderen (in een tentoonstellingsdesign van Studio Makkink & Bey).

User's Manual: The Grand Domestic Revolution (t/m 3 oktober 2010) Casco House, Bemuurde Weerd OZ 18B
Een 'real experiment' van een jaar waarbinnen de private ruimte uitgangspunt vormt voor de vraag naar het sociale in relatie tot de bewoners, de buren, de wijk en de stad.

United Minds: Hoograven Invites You! (t/m 8 november 2009) De Pastoe Fabriek, Rotsoord 3
Analyses en verbeeldingen van de Utrechtse wijk Hoograven. Alfredo Brillembourg en Hubert Klumpner (Urban-Think Tank) dagen bezoekers mee te denken over social design en stedelijke ontwikkeling (in een design van traast + gruson).

Bij Utrecht Manifest 2009 is een Reader verschenen met interviews en essays over social design, verkrijgbaar op alle UM 2009 locaties. De website is een platform voor social design waar actief aan het gesprek over het sociale kan worden deel genomen: www.utrechtmanifest.nl

Komende activiteiten:
15 oktober, 19.00 uur: presentatie 'ruangrupa House' (Casco House) 17 oktober, 14.30 uur: workshop voor kinderen 'Geluksbrengers' (CM Studio) 18 oktober, 14.00 uur: wandeling 'From Babylon to The Amazon', psychogeografische wandeling met Wilfried Hou Je Bek (Transferium Westraven) 20 oktober: 19.00 uur: screening and conversation with Haegue Yang (Casco House)Ingezonden persbericht