Socialistische Partij

Hoofdcommissaris Welten moet opstappen

18-10-2009 * De SP wil dat hoofdcommissaris van politie Bernard Welten opstapt. In NRC beklaagde de Amsterdamse hoofdcommissaris zich zaterdag dat hij wordt kort gehouden en zijn functie niet goed kan uitvoeren. SP-fractievoorzitter Remine Alberts: "Welten geeft hiermee zijn eigen brevet van onvermogen af en kan dus beter opstappen." Hoofdcommissaris Welten geeft in NRC aan dat hij moeite heeft om te functioneren onder burgemeester Cohen (PvdA) en minister Ter Horst (PvdA). Alberts: "Dat is jammer voor Welten, maar in dit land is afgesproken dat de politie doet wat de politiek wil en niet andersom. Dat heet rechtsstaat. Er zijn zat landen in de wereld waar de politie het voor het zeggen heeft en daar zou ik om die reden echt niet willen wonen."

Volgens Alberts heeft burgemeester Cohen ook wel wat uit te leggen. "Hij heeft enorm zijn best gedaan om Welten naar Amsterdam te halen en heeft daarvoor flink in de buidel getast. Welten krijgt niet alleen meer betaald dan in de CAO staat, hij hoefde ook niet naar Amsterdam te verhuizen. Bij de eerdere conflicten breide de burgemeester de misstap nog recht. Maar op een gegeven moment is het punt gekomen dat rechtbreien niet meer kan."

Het is niet de eerste keer dat het via de media tot een aanvaring komt tussen hoofdcommissaris Welten en de korpsbeheerder, burgemeester Cohen. Alberts: "Het is een publiek geheim dat het al langer niet botert tussen die twee. Dit lijkt geen werkzame relatie meer. De hoogste tijd voor een vroegtijdig vertrek voor de Amsterdamse hoofdcommissaris." De SP heeft naar aanleiding van de uitlatingen van Welten een spoeddebat aangevraagd.