Politie Gelderland-Zuid

Grote brand in bedrijfspand

Millingen aan de Rijd, 18-10-2009 o Zaterdagavond rond 22.30 uur werd melding gemaakt van een brand in een bedrijfspand aan de Molenveld in Millingen aan de Rijn. De brandweer rukte met groot materieel uit en ook de politie ging er met meerdere eenheden heen. Ter plaatse kwalifeerde de brandweer de brand als een zeer grote brand en al snel werd opgeschaald. Toegestroomd publiek werd voor ieders veiligheid op grote afstand gehouden. Er zijn asbestdeeltjes vrijgekomen, maar dit leverde geen gevaar op voor hulpverleners en andere mensen die daar aanwezig waren, of voor omwonenden. Niemand raakte gewond.

De brandweer was met vier spuitauto's aanwezig, uit Millingen, Ubbergen, Groesbeek en een eenheid uit Duitsland plus een hoogwerker uit Nijmegen. De brand woedde in het achterste deel van een loods, daar is een autohandel gevestigd. De brandweer vermoedt dat de brand op de eerste etage is ontstaan.

Hennepkwekerij
De brandweer attendeerde de politie erop dat bij de plek waar de brand mogelijk was ontstaan een hennepkwekerij was ontdekt. Degene aan wie de loods is verhuurd zou deze informatie aan hen hebben verstrekt. Politieagenten spraken vervolgens met deze man, een 47-jarige inwoner van Nijmegen. In dat gesprek bekende hij dat er inderdaad een hennepplantage boven in het pand zit. De Nijmegenaar zal nog als verdachte worden gehoord.

Omdat de brand al gauw uitslaand was en er instortingsgevaar was, kon op dat moment niet verder boven in het pand worden gekeken. De technische recherche zal zodra dit mogelijk is, nader onderzoek doen. De NUON werd in kennis gesteld en die kwam 's nachts nog naar Millingen in verband met gas en elektra; zij onderzoeken of er sprake is van illegale stroomaftap.

Sein brand meester
De brandweer heeft kunnen voorkomen dat de brand oversloeg naar een naastgelegen loods en woonhuis. Rond 01.05 uur werd het sein 'brand meester' gegeven. Toen werd er ook afgeschaald, twee eenheden verrichtten nabluswerkzaamheden. Dit nam zeker nog twee uur in beslag.

Mensen horen knallen
Inmiddels was geconstateerd dat er asbest was aangetroffen in de directe nabijheid van de loods. Mensen hebben knallen gehoord, wat te maken heeft met het kapot gaan van asbestplaten op het dak. Daarbij zijn asbestdeeltjes verspreid. De plaatsen waar dit het geval bleek, zijn door extra afzettingen veilig gesteld. Er is geen sprake (geweest) van enige gevaarzetting. De brandweer hield de situatie rond de asbest nauwlettend in de gaten. In afstemming met de gemeente wordt zo snel mogelijk zorggedragen voor het opruimen. De bewoners van het huis voor de loods konden in de loop van de nacht terugkeren naar hun woning.

Publiek was in grote getalen toegestroomd en werd met linten op ongeveer 250 meter afstand gehouden. Waarnemend burgemeester Prick kwam naar Millingen om zich op de hoogte te laten stellen van de situatie en met mensen te spreken.
(08)

Laatst gewijzigd 18-10-2009 12:06 | © Regio Gelderland-Zuid |