Ingezonden persbericht---Persbericht

Natura Docet - Provinciaal Natuurhistorisch Museum Denekamp

Herfstvakantie 2009 in Natura Docet

? Dorsen en zaaien op de museumakker 21-22 oktober ? Nachtvlinders zoeken - 24 oktober
? Poppentheater Kiekeboe - 25 oktober

Werk op de museumakker van Natura Docet - 21 en 22 oktober
. Van Dösken en Zaien
Wie zaait die oogst. Begin augustus is de rogge op de museumakker van Natura Docet geoogst. Nu kan er gedorst gaan worden. Woensdag 21 oktober om 13.30 uur komen de mannen van de Men sport Vereniging (de Kaerls van 't Oale Spul) en de maaiers van de buurtschappen van Denekamp die bij de oogst ook aanwezig waren om de opbrengst te dorsen. En de opbrengst is goed! De gebroeders Popping uit Reutum komen met een originele 'döskemölle' om het werk te doen. De rogge gaat daarna naar Borgelinksmolen voor het 'drögen en maal'n'. Het stro wordt door de Kaerls meegenomen voor het maken van dokken en bijenkorven. Op donderdag 22 oktober, ook om 13.30 uur, ontmoet iedereen elkaar weer om de akker in te zaaien voor het komende jaar. Franco Schellings stelt evenals vorig jaar het zaaigoed weer beschikbaar. De akker wordt eerst 'geslicht' (geëgd) en daarna ingezaaid vanuit de 'slat'. Denk daarbij aan de schilderijen van de boer die met een wijds gebaar zijn land inzaait, met een stralende zon op de achtergrond, en u ziet de Kaerls op de akker van Natura Docet voor u. U bent van harte welkom om te komen kijken. Mocht het regenen dan verschuift het programma op beide dagen een dag naar donderdag en vrijdag.

Nacht van de Nacht - zaterdag 24 oktober

. Nachtvlinders zoeken

Aanstaande zaterdag worden er overal in het land activiteiten georganiseerd die met de nacht en het donker te maken hebben. Het is namelijk overal steeds minder donker omdat er op de aarde veel meer licht is - stadslicht, autolicht. In Natura Docet gaan nog eens naar nachtvlinders zoeken. Eind augustus viel de nachtvlinderavond letterlijk in het water en we hopen natuurlijk dat het nu beter lukt. Nachtvlinders zijn er nog steeds op dit moment en met stroop en licht zijn ze te lokken! Vanaf 19.30 uur houdt Eric Mulder een korte inleiding over nachtvlinders en hun leven in het donker. Daarna gaat hij, geassisteerd door Roland Meek en Albert Oude Beverborg, in de tuin op zoek naar de vlinders. Stroop op de bomen en een opstelling met een laken en een flinke lichtbron helpen daarbij. De speciale avondopenstelling van museum Natura Docet duurt tot ongeveer 22 uur. De entree tijdens de Nacht van Nacht op 24 oktober gratis.

Poppentheater Kiekeboe: Op avontuur met de kat van Jan Klaassen en Katrijn

? 25 oktober, 13.30 en 15.30 uur
Het einde van een herfstvakantie is altijd een beetje triest en daarom is het een goed idee om op de laatste zondag van de vakantie iets leuks te gaan doen! Poppentheater Kiekeboe uit Enschede verzorgt op zondag 25 oktober twee voorstellingen voor kinderen tussen 4 en 9 jaar in de gloednieuwe educatieve ruimte van het museum Natura Docet in Denekamp.

Omdat er een speciale tentoonstelling over Katten te zien is in het museum gaan we 'Op avontuur met de kat van Jan Klaassen en Katrijn'. Het dierenbos is in rep en roer, want heksje Eucalypta is weer aan het toveren; ze wil met de dieren gaan donderjagen en bedenkt heel gemene streken! Wat zou de kat van Jan Klaassen en Katrijn daar mee te maken hebben? Kan Agent Groen er voor zorgen, dat alles weer op zijn pootjes terecht komt? Als jullie willen weten hoe dit avontuur afloopt, kom dan naar Poppentheater Kiekeboe in Natura Docet Denekamp. Breng je vriendjes en vriendinnetjes, pappa's en mamma's, opa's en oma's mee, want het belooft weer heel erg spannend te worden!

De voorstelling wordt 2 keer gegeven: om 13.30 en 15.30 uur. Aan het eind worden de kinderen als koddige kat of poezelige poes gegrimeerd. De voorstelling duurt 45 minuten. De kosten zijn de entree voor het museum en 1 euro extra.

Provinciaal Natuurhistorisch Museum Natura Docet

Oldenzaalsestraat 39 - 7591 GL Denekamp

0541-35 13 25 / info@naturadocet.nl/ www.naturadocet.nl

Openingstijden

maandag - vrijdag 10-17 uur / zaterdag en zondag 11-17 uur

Entree

Volwassenen E 5

0-4 jaar gratis

4-15 jaar E 2,50

Museumkaart gratis


Noot voor redacties
Aan de redactie /

Ingezonden persbericht