Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 12 augustus 2009

Buitenlanders massaal naar Amsterdam Marathon


- Economische impuls voor stad Amsterdam-

De Amsterdam Marathon is ongekend populair in het buitenland. Op 18 oktober staan er meer nationaliteiten en meer deelnemers uit andere landen aan de start dan ooit tevoren. Deze groei is op z'n minst opmerkelijk te noemen, omdat het toerisme in het hele land kampt met tegenvallende cijfers. De grote bezoekersaantallen betekenen tevens een economische impuls voor de stad Amsterdam, omdat de buitenlandse deelnemers veelal kiezen voor een totaalpakket, waarin een verblijf van enkele dagen is opgenomen.

De inschrijvingstermijn voor de Amsterdam Marathon sluit pas op 27 september, maar nu al ligt het aantal inschrijvingen uit het buitenland 20% hoger ten opzichte van vorig jaar. Bovendien is er een specifieke groei zichtbaar van het aantal inschrijvingen voor de marathonafstand. Er schreven zich tot op heden lopers in uit zestig verschillende landen, aangevoerd door Groot-Brittannië met maar liefst 1900 deelnemers. Een goede tweede is Frankrijk met ruim 900. Nog enkele andere Europese landen die met grote aantallen naar Amsterdam afreizen zijn: Finland, Italië, Duitsland, België en Denemarken. Dat de Amsterdam Marathon wereldwijd populair is, blijkt uit de inschrijvingen uit landen als Oman, Thailand, Australië, Puerto-Rico en Brazilië.

Het vlakke snelle parcours van de hele en halve marathon én de interessante highlights van de stad vormen een trekpleister voor de buitenlanders. Zo gaan de routes dwars door het Vondelpark, langs het Rijksmuseum, het Tropenmuseum, het luxueuze Amstel Hotel en de Amstel, waar ooit de historische Olympische marathon in 1928 deels langs ging. Bovendien is de start in het ruim tachtig jaar oude gerenoveerde Olympische Stadion.

De meeste buitenlanders kiezen voor een verblijf met hotelovernachting van enkele dagen in de hoofdstad en nemen hun familie mee. Zo kunnen ze, naast het lopen van de wedstrijd, de stad ontdekken. Uit ervaring is gebleken dat velen de diverse musea en restaurants bezoeken, naar het theater gaan en winkelen. Amsterdam heeft als stad een grote aantrekkingskracht. Er worden in totaal 25.000 deelnemers verwacht.

De Amsterdam Marathon bestaat uit de volgende onderdelen: marathon, Mizuno Halve Marathon, Menzis 7,5 km, NK Bedrijven Estafette Marathon, Echo Kids Runs.

Noot voor redacties

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht