Staatssecretaris Frank Heemskerk opent controversiële expositie


Vervolg Femina Sancta heet Seven Virteus

DEN HAAG, 20091015 -- Fotograaf en kunstenaar Ronald Schmets presenteert op zondag 18 oktober zijn nieuwe serie Femina Sancta - Seven Virtues in Galerie Project 2.0 in Den Haag. De expositie wordt geopend door Frank Heemskerk, staatssecretaris van Economische Zaken.

Seven Virtues verbeeldt de zeven deugden die een houvast vormen voor velen om een goed leven te leiden. Gerechtigheid, moed, matigheid, wijsheid, geloof, hoop en naastenliefde komen op subtiele wijze terug. Voortbordurend op zijn succesvolle serie Femina Sancta zijn ook hier hemelse vrouwen de hoofdpersonen. Sereen, zuiver en maagdelijk.

De nieuwe expositie wordt geopend door Frank Heemskerk, staatssecretaris van Economische Zaken, die regelmatig creatieve handelsmissies organiseert naar het buitenland. Schmets hoopt Heemskerk warm te maken voor het werk van kunstenaars, die buiten de doelgroep van deze handelsmissies vallen. Voor zijn werk maakt Schmets gebruik van beeldmanipulatie. Zo ook in zijn vorige serie Femina Sancta, waarvoor enkele bekende Nederlanders waaronder Yolanthe Cabau van Kasbergen en Victoria Koblenko naakt poseerden.

Deze vorm van kunst zorgt voor opschudding in Frankrijk. Schmets, die regelmatig exposeert in Parijs in Saint-Tropez, loopt hiermee tegen het nieuwe Franse wetsvoorstel aan. Dit wetsvoorstel stelt dat foto's en advertenties die bijgewerkt zijn om modellen mooier uit te laten komen voorzien moeten zijn van een waarschuwing. Zonder vermelding riskeren producenten een boete van 37.500 euro. Dit is een bedreiging voor het creatieve vermogen, vindt Schmets. Hij verbaast zich over alle commotie die over dit thema is ontstaan. `Het verfraaien van het beeld van de vrouw aan het geldende schoonheidsideaal is door de eeuwen heen al gedaan door bekende meester-schilders. Ik begrijp werkelijk niet waar iedereen zich zo druk over maakt. Dit is pure censuur', aldus Schmets.

Femina Sancta - Seven Virtues, de nieuwe expositie van Ronald Schmets, opent op zondag 18 oktober om 15.00 uur.

Galerie Project 2.0