Bonnefanten Museum Maastricht

Live Forever: Elizabeth Peyton
18 oktober 2009 - 21 maart 2010

Het Bonnefantenmuseum presenteert het eerste retrospectief overzicht van Elizabeth Peytons oeuvre op het Europese vasteland met ruim 90 werken (schilderijen, aquarellen, tekeningen en litho's) van de laatste 18 jaar (1991-2009).

Vanaf haar eerste portretten van 19e eeuwse helden tot meer recente werken, bevolkt met bekenden en vrienden uit de wereld van muziek, kunst, mode en literatuur, presenteert Elizabeth Peyton zich als een hedendaags 'schilder van het moderne leven' zoals Charles Baudelaire het bedoelde. Peytons miniatuur portretten vangen de tijdgeest in een artistieke taal die onmiskenbaar de laat 20e eeuwse urbane sensitiviteit weerspiegelt.

De tentoonstelling vangt aan met portretten van Napoleon Bonaparte, pop iconen Sid Vicious en Kurt Cobain en mode-ontwerper Marc Jacobs, en toont een ontwikkeling naar een toenemend eclecticisme en anachronisme in Peytons onderwerpkeuzes, van haar persoonlijke vriendenkring tot bewonderde voorgangers uit de kunstgeschiedenis zoals Georgia O'Keeffe en Frida Kahlo. Peytons intieme portretten doen vaak onwerkelijk aan, afgezet tegen de publieke sterrenstatus van vele van haar modellen. Peyton maakt ze klein, letterlijk en figuurlijk, om een meer waarachtige schoonheid zichtbaar te maken.

Elizabeth Peyton behoort tot een selecte groep kunstenaars die begin jaren negentig van de vorige eeuw in hun werk een unieke mengeling van realisme en conceptualisme ontwikkelde, waarbij Peyton bewust