NIOD


28.8.2009
Filmsymposium: 'Propaganda! Regie van oorlog en vrede', 18 oktober in Tuschinski

Onze beeldvorming wordt geregisseerd. Zowel vroeger als nu wordt stereotypering ingezet in films om groepen uit te sluiten en haat te zaaien. Tijdens het filmsymposium 'Propaganda! Regie van oorlog en vrede' dat wordt georganiseerd door het NIOD en het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies zal Pathé Tuschinski in het teken staan van historische en hedendaagse propaganda. Het symposium vindt plaats op zondag 18 oktober en wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Geschiedenis.

Er wordt gestart met de vertoning van Jud Süss, de antisemitische speelfilm uit 1940. Een unicum, want deze film draaide na de oorlog slechts eenmaal eerder in Nederland. Na afloop van de film zullen journalist Joris Luyendijk en NIOD-onderzoeker David Barnouw aan de hand van beruchte filmfragmenten ingaan op de complexiteit van beeldvorming en propaganda. Als afsluiting draait Reel Bad Arabs, een recente documentaire waarin stereotypering in Hollywoodproducties wordt belicht. Gastheer tijdens het filmsymposium is tv-presentator Frits Barend.

Programma (tijden onder voorbehoud)
10.30 uur: inleiding en vertoning Jud Süss
12.45 uur: pauze
13.00 uur: discussieforum
13.45 uur: pauze
14.00 uur: vertoning Reel Bad Arabs
15.00 uur: einde programma

Algemene informatie
Datum: zondag 18 oktober 2009
Plaats: Pathé Tuschinski (Reguliersbreestraat 26-34, Amsterdam) Prijs: ¤10,00
Kortingsacties: Houders van een stad- en senioren krijgen één euro toegangskorting. Lezers van het Historisch Nieuwsblad betalen ¤7,50 euro. Leden van de Stichting Vrienden van het NIOD en de Stichting Vrienden van het CHGS betalen eveneens ¤7,50.