Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 23 september 2009

Internationaal topveld Amsterdam Marathon groeit


- Debuterende topatleten versus oudgedienden -

De Amsterdam Marathon die op zondag 18 oktober wordt gehouden, kan een topveld tegemoet zien van sterke Afrikaanse lopers. Global Sports Communication, sinds jaren verantwoordelijk voor de top van het deelnemersveld, wist enkele snelle (halve) marathonlopers te contracteren. Aangezien het Nederlands kampioenschap marathon ook in Amsterdam wordt gehouden, vinden er die dag meerdere grote wedstrijden plaats binnen het evenement.

De Amsterdam Marathon staat bekend om zijn snelle parcours. Dat is ook de reden dat veel atleten debuteren tijdens deze marathon. Het zijn veelal lopers die aan het begin van hun carrière staan of die zich, na jaren van internationale wedstrijden over kortere afstanden, gaan toeleggen op de marathon. Een voorbeeld daarvan is Jonathan Maiyo. Dit Keniaanse talent werd afgelopen maand 2e tijdens de halve marathon van Rotterdam in een mondiale toptijd van 59.08. Hiermee schaart hij zich in de top 10 van snelste halve marathonatleten aller tijden. Onder de debuterende atleten valt ook de Ethiopiër Getu Feleke. Feleke is een groot talent, dat traint en groeit in de groep van voormalig hardloper Getaneh Tessema. Tessema werkte jarenlang in Nederland bij Global Sports Communication en traint tegenwoordig met talenten in Ethiopië. Feleke is een sterke halve marathonloper, tijdens de CPC-loop in Den Haag eindigde hij op een 4e plaats in 60.63. Tijdens de Dam tot Damloop afgelopen zondag werd hij 3e.

Robert Kipchumba debuteerde begin dit jaar op de marathon in 2.09.56. Enkele weken geleden liep de Keniaan een mooie 59.32 op de halve afstand. Hij is een voormalig juniorenwereldkampioen op de 10.000 meter. Landgenoot Charles Kamathi eindigde afgelopen zondag op een 2e plaats tijdens de Dam tot Damloop. Hij heeft een persoonlijk record op de marathon van 2.07.33. Kamathi werd in 2001 wereldkampioen op de 10.000 meter. Paul Biwott is een oude rot in het vak en gespecialiseerd op de klassieke afstand. Hij heeft een persoonlijk record van 2.08.17 en stond op meerdere internationale erepodia, waaronder die van Parijs.

Deze atleten vormen tot dusverre de internationale groep mannen die samen met een groep Nederlandse toplopers gaan strijden in Amsterdam. Het belang van de Nederlandse atleten ligt voornamelijk bij de kwalificatie voor de Europese kampioenschappen van Barcelona in 2010 en uiteraard het strijden om de nationale titel.

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht