Ministerie van Defensie

Lezing: De parels en de kroon. De monarchie en de koloniën.

Datum: 18 oktober 2009 Tijdstip: 14.00 - 16.00 uur Locatie: Museum Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem

Prof. dr. G. Oostindie spreekt over de relatie tussen het Huis van Oranje en de koloniën. In zijn lezing zal hij deze betrekkingen vanaf de vroegste dagen van het kolonialisme bespreken.

De heer Oostindie is directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde en hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. In 2006 verscheen zijn boek De parels en de kroon over de relatie tussen het Huis van Oranje en de koloniën. Oostindie is van mening dat het Huis van Oranje een wezenlijk, vaak aanvechtbaar symbool was om een gevoel van verbondenheid te suggereren tussen moederland en koloniën. Dit lukte in Indië uiteindelijk minder goed dan in Suriname en de Antillen. Waarom dat zo was komt in zijn lezing aan de orde.

Oostindie zal ook ingaan op de wijze waarop migranten uit de voormalige koloniën het Nederlandse denken over de nationale geschiedenis en identiteit hebben veranderd.

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Volksuniversiteit Arnhem.

Reserveren

Toegangsprijs inclusief museumentree: EUR 10,- Inschrijving is noodzakelijk: telefoon 026 4422363 of www.volksuniversiteit.nl/arnhem

Interactiekolom