Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 18 oktober 2009

Nieuw parcoursrecord Amsterdam Marathon

Koen Raymaekers en Hilda Kibet Nederlands kampioen marathon

De 34e editie van de Amsterdam Marathon werd gelopen onder ideale omstandigheden. De winnaar was een relatief onbekende debutant, Gilbert Yegon. De Keniaan brak met 2.06.18 het parcoursrecord dat stond op naam van wereldrecordhouder Haile Gebrselassie. Bij de dames ging de winst naar de Ethiopische Eyerusalem Kuma (2.27.43). Koen Raymaekers en Hilda Kibet veroverden de nationale titels.

De Amsterdam Marathon staat bekend om zijn sfeer en amusement langs het parcours. Ook in het Olympisch Stadion zat de stemming er al vroeg in. Het recordaantal inschrijvingen van 26.000 op de marathon, de Mizuno halve marathon, de Menzis 7,5 km, de Echo Mini Marathons en de 1K Runaway, waarbij ruim 9.000 lopers uit het buitenland naar de hoofdstad waren gekomen, gaf het evenement een ongeëvenaarde internationale allure. De weersomstandigheden waren ideaal, een snelle tijd werd dan ook verwacht. De debutanten maakten hun optreden meer dan waar, doordat Gilbert Yegon het parcoursrecord uit 2005 (2.06.20) verbrak. Ook de nummer twee, Keniaan Elijah Keitany maakte indruk met zijn geweldige debuut van 2.06.41. Vijf atleten liepen een tijd onder de 2.08.
Dat het Nederlands kampioenschap in de hoofdstad werd gehouden, leverde een mooie strijd op tussen Hugo van den Broek, Koen Raymaekers en debutant Patrick Stitzinger. Van den Broek en Raymaekers zijn sinds anderhalf jaar trainingsmaatjes en wisten precies wat ze aan elkaar hadden. Na ruim 40 km ging Raymakers er uiteindelijk vandoor. Van den Broek kon niet volgen. Hij zat volkomen stuk. Lange tijd liepen beiden op een schema onder 2.11. Uiteindelijk finishte de kersverse Nederlandse kampioen in een persoonlijk record van 2.12.59. 'Winnen van Hugo zou de titel betekenen. Het is ideaal dat ik me hier rechtstreeks weet te plaatsen voor de Europese kampioenschappen van Barcelona volgend jaar. Nu kan ik me samen met Hugo voorbereiden', zei Raymaekers. Van den Broek had gegokt en verloren. 'Ik ging voor de titel, maar de laatste 7 km waren erg zwaar. Gezien onze gezamenlijke trainingen had ik verwacht te winnen van Koen. In ieder geval gaan we samen naar Barcelona', aldus Van den Broek die 2.13.25 liep. Patrick Stitzinger liep zijn eerste marathon in een mooie 2.15.01. Hilda Kibet had het zwaar in haar tweede marathon. Ze finishte in een persoonlijk record van 2.30.33, twee minuten sneller dan haar oude record, eveneens gelopen in Amsterdam. Haar eerste woorden na de finish zeiden genoeg: de marathon is de marathon. Kibet kwalificeerde zich eveneens voor de Europese kampioenschappen in Barcelona. Volgende week gaat ze samen met haar partner Van den Broek in de Spaanse stad het parcours verkennen. Het zilver ging naar Miriam van Reijen (2.44.02) en het brons naar Stijntje Reulen in 2.48.44.Ingezonden persbericht