KNHS

Anky van Grunsven wint in Odense
18 oktober 2009
Anky van Grunsven - Salinero

ODENSE (KNHS) - In de eerste wereldbeker kwalificatiewedstrijd voor de dressuurruiters heeft Anky van Grunsven (Erp) met Salinero de zege in de wacht gesleept. Van Grunsven had op vrijdag al de Grand Prix gewonnen. In die wedstrijd stond zij bij alle vijf de juryleden op de eerste plaats. In de Kür op muziek, die zondag werd verreden, was alleen het Duitse jurylid Gotthilf Riexinger van mening dat zowel technisch als artistiek de Kür van Edward Gal (Harskamp) met Sisther de Jeu beter was.

Anky van Grunsven won voor Edward Gal, terwijl de Zweed Patrick Kittel met de KWPN goedgekeurde hengst Watermill Scandic HBC derde werd, voor de Duitse Monica Theodorescu met Whisper. Voor Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met Exquis Escapado was het een wedstrijd met twee gezichten. In de Grand Prix eindigde de combinatie op een teleurstellende 13de plaats met een score van 65.914%. In de Kür revancheerde Minderhoud zich helemaal en eindigde als vijfde met een score van 73.950%. Jeannette Haazen (Neeroeteren B.) stuurde haar Nartan in de Grand Prix naar een verrassende vijfde plaats. In de Kür kon de charmante combinatie de goede vorm van de Grand Prix niet helemaal vasthouden, waardoor ze op een verdienstelijke achtste plek eindigde. Christa Laarakkers (Winschoten) met Ovation eindigde in de Grand Prix als veertiende, maar sloot de Kür af met de elfde plaats.

Wim Ernes, die deel uitmaakte van de jury in Odense, was van mening dat Anky een eerste klap heeft uitgedeeld. "Van Grunsven is niet automatisch startgerechtigd in de finale en als je dan meteen de eerste wedstrijd weet te winnen begin je sterk" aldus Ernes. Opvallend was wel dat in beide wedstrijden Salinero bij het halthouden onbeweeglijk stilstond. Na afloop van haar rit vond Anky dat zij iets te weinig punten had gekregen. "Naar mijn mening kwam deze Kür heel dicht in de buurt van onze Kür tijdens het EK in Windsor tijdens, en dan toch zes procent verschil? Dat is veel en naar mijn mening zijn wij dan ook iets onder gewaardeerd".
Wim Ernes vond de getoonde Kür nog niet helemaal optimaal. "Natuurlijk was de Kür foutloos en was het prima, maar het kan allemaal nog een tandje meer", aldus het jurylid.
Ernes was zeer te spreken over de verrichtingen van Edward Gal en Sisther de Jeu. "Voor velen was deze combinatie de verrassing van het concours. De merrie toonde zich zeer expressief en dat levert dan soms net een fractie te veel spanning op, die nog net niet fijn genoeg wegvloeit", aldus Ernes. "Omdat Minderhoud met Escapado onder andere een Levade maakte aan het einde van de piaffe in de Grand Prix en nog een paar zaken in die wedstrijd minder goed liepen dan verwacht mocht worden, moesten Hans Peter en zijn paard als eerste van start in de Kür. Dat werkte iets in zijn nadeel uit, want de Kür was een overtuigende rit die misschien iets te laag werd beoordeeld. Jeannette Haazen heeft een geheel nieuwe Kür, met een iets hogere moeilijkheidsgraad. Bij haar gingen helaas de tweeërs de mist in, maar verder was het een zeer aansprekende rit. Bij Laarakkers zaten er net iets te veel fouten in de Grand Prix en in de Kür ontbreekt het sprankelende en overtuigende net iets te veel", aldus Ernes.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.jbkhorseshows.dk

Uitslag REI World Cup Kür (zo):


1) Anky van Grunsven (Erp) - Salinero - 84.450%
2) Edward Gal - Sisther de Jeu (Gribaldi x Amor) - 80.350%
3) Patrick Kittel (Zwe) - Watermill Scandic HBC (Solos Carex a Amiral)
- 76.250%
5) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Exquis Excapado - 73.950% 8) Jeannette Haazen (Neeroeteren B.) - Nartan (Jazz x Le Faquin) - 72.050%
11) Christa Laarakkers (Winschoten) - Ovation (Cabochon x Apollonios)
- 70.250%

Uitslag Grand Prix (za):


1) Anky van Grunsven - Salinero - 73.702%

2) Edward Gal - Sisther de Jeu - 71.659%

3) Monica Theodorescu (Dui) - Whisper - 71.404%
4) Patrick Kittel - Watermill Scandic HBC - 69.532%
5) Jeannette Haazen - Nartan - 68.340%
13) Hans Peter Minderhoud - Exquis Escapado - 65.941% 14) Christa Laarakkers - Ovation - 64.638%

Foto Anky van Grunsven met Salinero door: www.melissen.net