Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Sluitende begroting 2010 ondanks lastige vooruitzichten (persbericht 057, 2009)

Ondanks de lastige en onzekere vooruitzichten presenteerde het college van Burgemeester en Wethouders op 16 oktober aan de gemeenteraad een sluitende programmabegroting voor het jaar 2010. De meerjarenraming 2011-2013 vertoont echter aanzienlijke tekorten. De programmabegroting wordt behandeld in de raadsvergadering van 12 november 2009, aanvang 18.00 uur.

Omdat op 3 maart 2010 de gemeenteraadsverkiezingen zullen plaatsvinden is 2010 voor wat betreft de begroting een bijzonder jaar. Dit betekent dat de doelstellingen en speerpunten voor de huidige raadsperiode normaliter grotendeels gerealiseerd moeten zijn. Daarom is de programmabegroting 2010 âbeleidsarmâ en met alleen de nog lopende speerpunten opgesteld. In januari 2010 komt het college van B&W vóór de verkiezingen, met een actualisatie van âHet beleidsprogramma halverwegeâ om ter afsluiting van de huidige raadsperiode nog een keer terug te kijken op de realisatie van de geformuleerde speerpunten en de beoogde maatschappelijke effecten.

Â

Volgend jaar

Om voorbereid te zijn op betere tijden wil het college in 2010 blijven investeren, maar ook oog blijven houden voor de zwakkeren in de samenleving. In de begroting 2010 is in elk geval rekening gehouden met ontwikkelingen als de Pleiaden, het Multifunctioneel Centrum (MFC) Foxhol en de voorbereidende processtappen voor de verdere aanpak van het stadscentrum. Ook zijn er middelen opgenomen om de werkzaamheden aan onder andere de riolering en de wegen in overeenstemming met het onderhoudsprogramma te kunnen uitvoeren. Ook is er rekening gehouden met een nieuwe vloerbedekking in de bibliotheek in Sappemeer, het aanbrengen van een âdovenlusâ in theater Het Kielzog, de plaatsing van een beweegbare vloer in het zwembad en het onderhoud van de verlichting op het sportveld van sportcentrum De Kalkwijck, en warmtebeeldcameraâs en communicatiemiddelen voor de brandweer.

Â

In de programmabegroting 2010 is een taakstellende bezuiniging opgenomen van ⬠632.000. Tijdens de behandeling van de programmabegroting 2010 zal er ook een voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders worden behandeld hoe deze stelpost wordt ingevuld.

Â

De jaren 2011 en verder

De onzekerheid over de meerjarenramingen van de overheidsfinanciën is momenteel groot. Het rijk beraadt zich momenteel op nieuwe maatregelen. Onduidelijk is wanneer het economisch herstel zich inzet en in welke mate dat herstel zal zijn. Nu al vertonen de meerjarenramingen forse tekorten.

Â

Wanneer de signalen vanuit het Rijk onverhoopt waarheid worden, stijgen de negatieve saldi in 2012 en 2013 naar bedragen van ongeveer ⬠3 tot 4 miljoen structureel. Dit plaatst de gemeente Hoogezand-Sappemeer voor een opgave die nog niet eerder is voorgekomen. Ingrijpende keuzes zijn onvermijdelijk. De tekorten zijn berekend zonder iedere vorm van nieuw beleid daarin te betrekken. Als een nieuw college en een nieuwe gemeenteraad nieuwe onderwerpen willen aanpakken, zullen de saldi alleen maar hoger worden.Â

Â

Lastendruk

OZB

De lokale lastendruk wordt bepaald door het OZB-tarief (Onroerende Zaakbelasting), de afvalstoffenheffing en de rioolheffing. De OZB-tarieven stijgen met 2,5% vanwege de inflatie. Om de toekomstige investeringen in het stadscentrum te kunnen financieren stijgen de tarieven van de OZB gedurende 5 jaar met 2% extra.

Â

ASH

Het uitgangspunt is dat de tarieven van de afvalstoffenheffing (ASH) volledig kostendekkend zijn. Op 6 oktober is gebleken dat er geen overeenstemming is in de raadscommissie Ruimte over de voorgestelde verhoging van het vastrecht, zoals aangegeven staat in de programmabegroting 2010. Het tarief voor 2010 is dus nog niet bekend. In december 2009, als de raad alle gemeentelijke tarieven en belastingen zoals gebruikelijk feitelijk vaststelt, komt het college, de commissie gehoord hebbend, met een aangepast voorstel.

Â

Rioolrechten

De rioolrechten zijn gestegen ten opzichte van 2009. Het rioolaansluitrecht bedraagt ⬠79,74 (2009 ⬠74,78) en het rioolafvoerrecht bedraagt ⬠78,36 (2009 ⬠73,32), een verhoging van ⬠10 zoals opgenomen in het vastgestelde Gemeentelijk RioleringsPlan.