Stadsdeel Amsterdam Centrum


Bodemverontreiniging gasfabrieksterrein Marnixstraat

19 oktober 2009

Op het terrein van de voormalige gasfabriek aan de Marnixstraat is in de periode november 2008 tot juni 2009 opnieuw onderzoek uitgevoerd naar de bodemverontreiniging van het terrein. De verontreiniging is ernstig te noemen, maar er is geen gevaar voor mens, plant en dier.

Stadsdeel Centrum en stadsdeel Oud-West hebben, nadat eerder al was geconstateerd dat de bodem verontreinigd was, opnieuw bodemonderzoek laten doen op het voormalig gasfabrieksterrein aan de Marnixstraat. Dit was nodig om een goed saneringsplan te kunnen maken. Het dagelijks bestuur heeft nu kennis genomen van de onderzoeksresultaten. Er is sprake van ernstige, omvangrijke bodemverontreiniging, die ruim 120 jaar geleden is ontstaan. De verontreiniging betreft met name de (water)bodem van de Singelgracht. Deze lijkt zich echter nauwelijks te verspreiden, ook niet via het grondwater. Vastgesteld is dat er geen risico bestaat voor mensen en ook niet voor het ecosysteem.

Saneringsplan

Op basis van het onderzoeksrapport wordt nu een monitoringsplan voor de grondwaterverontreiniging opgesteld. Tijdens een nog vast te stellen periode gaan we de grondwaterverontreiniging (omvang en concentratie) in de gaten houden. De resultaten hiervan en eventuele tijdelijk beveiligingsmaatregelen vormen straks de basis voor het uiteindelijke saneringsplan. Beide stadsdelen blijven de omwonenden goed informeren en betrekken bij de onderzoeken en plannen.

Kijk voor meer informatie bij projecten/Bodemonderzoek voormalig gasfabrieksterrein Marnixstraat.

Het is ook mogelijk persoonlijk toelichting te krijgen; neem dan contact op met stadsdeel Centrum via tel. 14 020 en vraag naar Joop Gerrits (projectmanager) of Luitje Douma (assistent projectmanager).