Gemeente Soest

.

Nijverheidscentrum gaat verhuizen

19 oktober 2009

Het Nijverheidscentrum van de gemeente Soest gaat verhuizen. Als gevolg van verschillende ontwikkelingen op het gebied van re-integratie is de huidige locatie aan de Nijverheidsweg te klein geworden.

In het Nijverheidscentrum verrichten uitkeringsgerechtigden in ruil voor een uitkering maatschappelijke activiteiten.

Ook de Lasenberg gaat gebruik maken van het nieuwe pand. Het is de bedoeling dat begin januari 2010 de deuren van de nieuwe locatie aan de Industrieweg 34 open gaan.

In het Nijverheidscentrum worden verschillende activiteiten uitgevoerd op het gebied van werk en sociale activering. Zo geeft de gemeentelijke afdeling Uitstroom- en Activeringscentrum (UAC) trainingen, verzorgt Profielpartner de begeleiding van mensen die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben en is het loket Gevonden en verloren voorwerpen gevestigd.

Ook voert de afdeling UAC voor een belangrijk deel de uitvoering van de Wet Inburgering uit in het Nijverheidscentrum.Deze activiteiten zijn sinds de start in 2007 niet alleen toegenomen, maar ook uitgebreid, waardoor de huidige locatie niet meer voldoet.

Samenwerking de Lasenberg

Tegelijkertijd met deze ontwikkelingen is gekeken of er mogelijkheden zijn om de werkzaamheden in het huidige Nijverheidscentrum te combineren met arbeidsactiveiten van leerlingen van de Lasenberg.

De Lasenberg geeft onderwijs en begeleiding aan jongeren met een complexe problematiek die leer- en ontwikkelingsvragen hebben en binnen het reguliere onderwijs zijn vastgelopen.

Met deze samenwerking ontstaat er een samensmelting van werkzaamheden, waarmee beoogd wordt de gezamenlijke doelen tot uitstroom naar werk te verhogen. Bij de intrek van het nieuwe pand gaan dan ook ongeveer 25 jongeren van de Lasenberg onder begeleiding werkzaamheden verrichten.

Werkgelegenheidsproject

De verhuizing naar het nieuwe onderkomen aan de Industrieweg 34, het voormalige bedrijfspand Saint Gobain Veromco, is op zichzelf ook weer een werkgelegenheidproject.

Dit betekent dat het voor een groot deel in eigen beheer wordt uitgevoerd door uitkeringsgerechtigden. Voor de technische en bouwkundige aanpassingen die nodig zijn in het nieuwe pand zijn lokale ondernemers ingeschakeld.

De gemeente is op dit moment aan het onderzoeken of met de verhuizing ook een nieuwe naam aan het Nijverheidscentrum gegeven kan worden.