Gemeente Voerendaal

\ 19/10/2009 - CDA-raadslid Fon Heijmans lid Derde Kamer. Zaterdag 10 oktober is Fon Heijmans uit Klimmen officieel geïnstalleerd als Derde Kamerlid. De Derde Kamer is een platform om aandacht te vragen voor internationele wereldproblematiek. Naast 50 Nederlandse leden heeft de Kamer 20 leden uit ontwikkelingslanden die de stem van het Zuiden vertegenwoordigen.

Fon Heijmans en de overige leden gaan zich dit jaar inzetten om politici en Nederlanders te betrekken bij internationale samenwerking. Om dit te bereiken schrijven Derde Kamerleden aanbevelingen gericht aan politiek en andere organisaties. Daarnaast zetten zij campagnes op om het Nederlandse publiek te informeren.

Dit jaar staat in het teken van investeren in nieuwe technologieën, voor de leden afkkomstig uit de verschillende ontwikkelingslanden van groot belang. In de Kamer werken de leden uit ontwikkelingslanden samen met de Nederlanders aan innovatieve ideeën voor een betere internationele samenwerking. Bijvoorbeeld op het terrein van voedselproductie, klimaat en de kansen voor cummunicatietechnologie in het onderwijs en de gezondheidszorg.

Fon Heijmans zal zich vooral bezighouden met het energie vraagstuk.

Leden van De Derde Kamer zijn allen vrijwilligers en zijn op basis van voorkeursstemmen en motivatie geselecteerd. Het is een divers gezelschap, waarin zoveel mogelijk rekening is gehouden met een afspiegeling van de Nederlandse samenleving. De 20 leden uit de verschillende ontwikkelingslanden hebben een zeer belangrijke stem als ervaringsdeskundigen. Zij komen dit jaar onder meer uit Oeganda, Colombia en Afghanistan. Gedurende het zittingsjaar vindt een intensieve dialoog plaats tussen de Derde Kamerleden uit Nederland en de leden uit ontwikkelingslanden. De Derde Kamer is een project van NCDO (Nationale Commissie voor Internationele Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling).