"Doelbewust" winnaar Hein Roethofprijs 2009

19/10/2009 16:15

Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

Project "Doelbewust" uit 's-Hertogenbosch winnaar Hein Roethofprijs 2009

Het preventieproject "Doelbewust" van de gemeente 's-Hertogenbosch is de winnaar van de Hein Roethofprijs 2009.

Dit maakte de Secretaris-Generaal van Justitie de heer J. Demmink namens minister Hirsch Ballin vanmiddag bekend in Den Haag.

Volgens de jury is Doelbewust van de vijf genomineerde projecten als beste gekozen om "de zorgvuldige opzet van het project, de lange, succesvolle duur en aansprekende resultaten, de lastige problematiek, de betrokkenheid van vele partners en tenslotte: de sportiviteit".

De winnaars ontvingen uit handen van Secretaris-Generaal van Justitie de heer J. Demmink een beeldhouwwerkje en een bedrag van 20.000 euro.

Doelbewust

Sport als middel voor gedragsverbetering bij jongeren van tien tot zestien jaar. Het Bossche voetbalproject "Doelbewust" gaat dit schooljaar het vierde jaar in. Het project is een samenwerkingsverband van de gemeente 's-Hertogenbosch en welzijnsonderneming Divers. Negentig jongeren zijn inmiddels bij het project betrokken. Risicojongeren met gemeenschappelijke delers: grenzeloos gedrag, moeilijk aanspreekbaar, weinig respect voor autoriteit. Positieve gedragsbeïnvloeding staat bij "Doelbewust"centraal. Doelstelling van het project is het bevorderen en benutten van talenten op een stimulerende wijze, waarbij teamgeest en individuele benadering hand in hand gaan. Voetbal is daarbij het smeermiddels.

En met positieve effecten: inmiddels is "Doelbewust" uitgerold over de hele stad 's-Hertogenbosch waar nu in totaal negen teams actief zijn. Discipline, respect en regels zijn de kernwoorden, gespiegeld aan een profvoetbalclub. Door middel van het nabootsen van een profclub wordt ingespeeld op de dromen en fantasieën van de jeugd. Ze horen ergens bij en krijgen een positieve status. Deelname is niet vrijblijvend maar wel vrijwillig. Het aanleren van sociale vaardigheden is de rode draad in het project. Zoveel mogelijk wordt gestimuleerd dat jongeren elkaar aanspreken op gedrag, zowel positief als negatief en elkaar waar nodig te corrigeren en helpen. Voor en na een training of wedstrijd wordt besproken hoe het is gegaan. Minimaal tien maal per seizoen worden thema's besproken, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid, seksualiteit, drugs, pesten, voeding en politiek.

In de wijken waar het project al wat langer loopt is de overlast verminderd, zijn schoolresultaten verbeterd en is de betrokkenheid en participatie van jongeren, ouders, school, buurtbewoners en politie toegenomen.

Hein Roethofprijs

De Hein Roethofprijs is in 1986 ingesteld door het ministerie van Justitie en wordt jaarlijks toegekend aan het beste initiatief in Nederland om criminaliteit te voorkomen. De organisatie is in handen van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in Utrecht.