FloraHolland


FloraHolland investeert met RFID in efficiëntie

FLORAHOLLAND, 19 oktober 2009 (persbericht) - FloraHolland gaat een extra RFID-tag op haar 270.000 stapelwagens (rolcontainers) plaatsen. De veilingorganisatie vergroot hiermee de mogelijkheden voor efficiënte logistiek en draagt daarmee bij aan een verlaging van de ketenkosten in de sierteeltsector. De keuze voor de internationale RFID-standaard maakt de identificatiemethode goed toepasbaar in de gehele keten.

Identificatie van stapelwagens
Al sinds 1999 maakt FloraHolland in de logistieke processen gebruik van Radio Frequency Identification (RFID). RFID is een op radiogolven gebaseerde identificatiemethode. Vanwege nieuwe technologische mogelijkheden en de beperkte leesafstand van de huidige Laag Frequente-tags (LF-tags), wordt nu ook een Ultra Hoog Frequente-tag (UHF-tag) op de stapelwagens geplaatst. Deze UHF-tags zijn, afhankelijk van de omstandigheden, leesbaar tot op een afstand van meer dan tien meter. Stapelwagens kunnen zodoende op langere afstand automatisch geïdentificeerd worden.

Met ketenbrede standaard meer mogelijk
Op basis van meerdere jaren onderzoek en verschillende pilots heeft FloraHolland gekozen voor UHF tags conform de internationale standaard EPC Gen2. Deze biedt FloraHolland en haar ketenpartners een ketenbrede standaard voor Tracking & Tracing. Mogelijke nieuwe toepassingen voor de sierteelt zijn bijvoorbeeld geautomatiseerde ingangs- en uitgangscontroles of voorraadtellingen. Ook de rolcontainer van Container Centralen (CC), eveneens veel in de sierteeltsector gebruikt, wordt in 2010 voorzien van hetzelfde type UHF-tag.

Onderdeel van project `uniforme stapelwagen'
Vanaf 2010 tot 2012 modificeert FloraHolland alle 270.000 stapelwagens naar één uniforme stapelwagen. Door plaatsing van de RFID-tag op te nemen in de uniformering, kan met relatief weinig kosten een extra verbetering worden gerealiseerd. Na afronding van dit project zijn alle stapelwagens voorzien van de nieuwe RFID-tag. De nummering en codering van de RFID-tag zal gelijk zijn aan de huidige barcodes en LF-tag op de stapelwagen.
FloraHolland heeft Mieloo & Alexander RFID Integrators ingeschakeld voor de implementatie van de UHF-tag. Met dit bedrijf onderzoekt FloraHolland al vanaf 2007 de mogelijkheden van een UHF-tag. Na een uitgebreide selectie door Mieloo & Alexander is gekozen voor tags van leverancier Omni-ID.

Bij de foto: Ondertekening van de afspraak met Mieloo & Alexander-partner Sander Merx (rechts op de foto) door Rens Buchwaldt, directeur Logistiek, Informatisering en Automatisering FloraHolland (links op de foto).