FNV Bondgenoten

Vakbonden: AkzoNobel gedraagt zich als 'rupsje nooit genoeg'

De vakbonden vinden dat AkzoNobel zich gedraagt als `rupsje nooit genoeg'. Deze opmerking volgde aan het eind van de stukgelopen onderhandelingen bij het bedrijf als reactie op de mededeling van AkzoNobel directeur Gert van den Berg, die de vakbonden als vrouwtje Piggelmee betitelde.

Ron Vos, bestuurder FNV Bondgenoten: "Van den Berg claimde dat er volgens de vakbonden steeds meer bij moest. Onzin, want we hebben gemeld dat we bereid zijn een gematigde loonontwikkeling te accepteren. In ruil daarvoor willen we een gezamenlijke inzet om te voorkomen dat werknemers de WW in moeten. Volgens mij stellen de vakbonden zich juist ontzettend schappelijk op."

AkzoNobel wil zowel loonmatiging als doorgaan met saneren. Daarnaast willen ze versoberen waar het sociale plannen betreft. Ook de manier waarop AkzoNobel omgaat met hun loonbod is veelzeggend. Vos: "In stukjes knippen en uitsmeren in een cao van 15 maanden in plaats van 12. Het is overduidelijk dat het hier gaat om een typisch voorbeeld van `rupsje nooit genoeg' in plaats van vrouwtje Piggelmee'."

De vakbonden roepen de werknemers op het gedrag van AkzoNobel niet te pikken door het werk vanaf 26 oktober twee uur neer te leggen. De vakbonden hopen dat de AkzoNobel onderhandelaars door deze druk meer mandaat meekrijgen van de AkzoNobel top.