NEN


Norm voor 'rating agencies'

maandag 19 oktober 2009, 16:32

Zowel in Europa als in Amerika zijn er initiatieven om het toezicht op de financiële sector te versterken. Inzet zijn vooral de belangrijke 'ratings' en de 'rating agencies'. Normen moeten zorgen voor een kwaliteitsborg voor deze bureaus, zodat ze in de markt kunnen worden gezien als betrouwbare informatieleveranciers.

De Europese Commissie heeft op 23 september haar goedkeuring verleend aan een belangrijk pakket wetgevingsvoorstellen waarmee wordt beoogd het toezicht op de financiële sector in Europa aanzienlijk te versterken. Deze wetgeving voorziet ook in directe toezichtbevoegdheden door de Europese Autoriteit ten aanzien van de effecten van ratings op de financiële markten.

Nagenoeg gelijktijdig heeft ISO in New York haar ontwerp voor ISO 10674 voor rating services bekrachtigd. Waarom een ISO-norm voor rating services, terwijl in navolging van de Verenigde Staten nu ook binnen de Europese Unie een toezicht op rating agencies van kracht wordt? Wat is tegen deze achtergrond de toegevoegde waarde van een ISO-norm voor rating agencies en ratinginstituten?

De ISO norm kwam tot stand op initiatief van het Duitse normalisatie-instituut (DIN). Dit initiatiefvoorstel kreeg internationale steun wegens het grote belang van ratings. Waarom deze brede steun? De massa aan informatie over de financiële situatie van markten, de spelers binnen deze markten en hun financiële titels gaat vandaag de dag met zo'n hoge snelheid, dat hoge eisen moeten worden gesteld aan de kwaliteit van deze informatie. Ratings vormen een onmisbare schakel binnen deze informatieketen. Wegens het grote belang van ratings en de uitdagingen die de wereldwijde massacommunicatie aan de kwaliteit van ratings en de (massa)informatie daarover stelt, heeft een ISO-norm een grote toegevoegde waarde als internationaal erkende kwaliteitswaarborg. Kredietverzekeraars, handelsinformatiebedrijven, leveranciers van informatie voor 'decision support systemen' van ondernemingen voor het raten van hun handelspartners en rating agencies die gecertificeerd zijn voor ISO 10674, zullen uiteindelijk door de markt herkend worden als betrouwbare informatieleveranciers van ratings of informatie voor rating systemen. Hiermee flankeert ISO 10674 als technische aanvulling de Europese wetgeving voor de reglementering van rating agencies.

De Europese wetsvoorstellen voor het toezicht op de rating agencies beperkt zich tot grote internationale rating agencies met meer dan vijftig medewerkers die ratings voor beursgenoteerde ondernemingen en financiële titels afgeven. Kleinere, meestal Europese rating agencies die zich van een andere markt bedienen, vragen soms een zogenoemde ECAI-toelating bij een nationale toezichthouder aan. Met deze ECAI mogen ratings van deze laatste rating agencies door banken gebruikt worden als vervanger van een bankinterne rating. Een ECAI-toelating is ook een vorm van overheidstoezicht op de kwaliteit van rating agencies. Alle andere ratinginstituten staan echter onder geen enkele vorm van toezicht. Wegens de enorme omvang en het belang van de ratings van deze groep is het wenselijk dat hier op z'n minst een vorm van zelfregulering in de plaats van overheidstoezicht plaatsvindt. Een kwaliteitskeurmerk op basis van ISO 10674 kan voorzien in zelfregulering. Dit keurmerk verschaft de gebruikers van ratings meer zekerheid over hun ratings.

ISO 10674 is nu als 'Draft International Standard' (DIS) beschikbaar. De verwachting is dat de standaard in 2010 als definitieve ISO verschijnt.

De Nederlandse normcommissie 'Rating Services' heeft als voorzitter Fritz Witt en als secretaris Tim Kniep.