TNS NIPO

TNS NIPO-RTL publicaties

19 oktober 2009

Meerderheid Nederlanders: Scheringa zelf verantwoordelijk voor ondergang DSB

Het merendeel van de Nederlanders (56%) vindt dat Dirk Scheringa zelf verantwoordelijk is voor de ondergang van zijn DSB. De bevolking is van mening dat de verantwoordelijkheid noch bij de politiek ligt, noch bij Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws.

Als verantwoordelijken na Dirk Scheringa worden genoemd Pieter Lakeman (31%), Gerrit Zalm (24%), Nout Wellink (24%), Robin Linschoten (18%), Hans van Goor (18%) en Ed Nijpels (16%). Als achtste wordt Wouter Bos (10%) genoemd. Daarnaast zegt nog eens twaalf procent dat `alle betrokkenen verantwoordelijk zijn'.

Bos en De Grave hebben goed gehandeld
Hoewel in deze dagen iedereen wel een mening lijkt te hebben over wie de `schuldige' is in de affaire DSB, zijn er wellicht ook mensen zijn die goed gehandeld hebben in deze zaak. Volgens de Nederlanders is dat in eerste plaats Wouter Bos (24%), gevolgd door Frank de Grave (16%). Als derde wordt - toch nog - Dirk Scheringa genoemd met tien procent, gevolgd door Nout Wellink (6%). Zeventien procent is van mening dat `geen van deze betrokkenen goed heeft gehandeld'.

Curatoren en Bos moeten nu de leiding nemen
En hoe nu verder? Vier op de tien Nederlanders (38%) vinden de curatoren die zijn aangesteld door De Nederlandsche Bank de aangewezen personen om de leiding te nemen in het vervolgtraject rondom DSB. Ook Wouter Bos (19%) en Nout Wellink (10%) zouden volgens sommigen de verantwoordelijkheid moeten nemen.

Helft Nederlanders wil parlementaire enquête
Scheringa vindt dat er een parlementaire enquête moet komen naar de gang van zaken rondom zijn bank. Een nipte meerderheid (51%) van de Nederlanders is dat met hem eens, een derde (33%) vindt dit niet noodzakelijk en zestien procent heeft hierover geen mening. De meerderheid van de achterban van vrijwel alle partijen is het hiermee eens. Van de PvdA-stemmers is dit 49 procent (37% oneens), van de VVD-stemmers 47 procent (43% oneens).

C6956 Trend 9 | TNS NIPObase CAWI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats van 16 tot en met 18 oktober 2009. In totaal werden 1.051 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=1.051).

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Tim de Beer (tel: 020 522 53 99) of Peter Kanne (tel: 020 522 59 24).