Ingezonden persbericht


QATAR AIRWAYS VOERT EERSTE COMMERCIELE VLUCHT OP GAS UIT

Qatar Airways heeft onlangs de eerste commerciële vlucht op natuurlijk gas uitgevoerd. Deze belangrijke première biedt nieuwe mogelijkheden voor de luchtvaartsector en benadrukt het streven van Qatar Airways om het milieu zo min mogelijk te belasten.

Parijs, Frankrijk,19 oktober 2009

Een vliegtuig van Qatar Airways heeft in de nacht van 12 oktober de eerste vlucht met passagiers op natuurlijk gas uitgevoerd. Deze historische vlucht tussen Londen en Doha met een duur van 6 uur werd gedaan met een Airbus A340-600 met gebruik van een Rolls-Royce Trent 556 motor.

GTL Jet Fuel, een alternatieve brandstof

Shell heeft een product ontwikkeld dat voor 50% uit GTL en voor 50% uit normale kerosine bestaat. Het zal op de markt worden gebracht onder de naam GTL Jet Fuel. Deze brandstof biedt een reëel alternatief ten opzichte van standaard kerosine. Het gebruik van deze brandstof maakt het mogelijk om minder dioxide uit te stoten tijdens de verbranding en zo de kwaliteit van de lucht op de drukste luchthavens te verbeteren.

Deze historische vlucht is het resultaat van 2 jaar onderzoek door Airbus, Qatar Airways, Qatar Petroleum, Qatar Science & Technology Park, Rolls-Royce, Shell en WOQOD met als doel om Jet Fuel aan te bieden voor commerciële vluchten. Het grootste gedeelte van het onderzoek is uitgevoerd op het Qatar Science & Technology Park in Doha; Qatar, belangrijke producent van GTL, voorziet de lancering van de productie van GTL vanaf 2012.

"Het klopt dat Qatar, als wereldwijd marktleider op het gebied van GTL, deze prestatie heeft bevorderd. De luchtvaart is een belangrijke toekomstige markt die ons zal helpen onze natuurlijke bronnen", bevestigt Abdulla Bin Hamad Al-Attiyah, Eerste Minister et Minister van Energie en Industrie van Qatar.

Het project krijgt zeker een vervolg. De gegevens van deze vlucht op GTL zullen gebruikt worden door wetenschappers om de voordelen van GTL ten opzichte van normale brandstof nog beter te analyseren. Deze technologische innovatie betekent een grote stap voorwaarts voor duurzame ontwikkeling in de luchtvaartindustrie.

'Wederom toont Qatar Airways haar betrokkenheid voor het milieu. Wij verwachten veel van deze GTL, vooral qua verbetering van de kwaliteit van de lucht. Deze vlucht is de eerste stap richting de productie van alternatieve kerosine voor commerciële vluchten. Qatar Airways zal, samen met haar partners, dit project voortzetten ter verbetering van het mileu", verklaart Akbar Al Baker, CEO van Qatar Airways. De GTL zal geproduceerd worden in grote hoeveelheden in het kader van het project Pearl GTL, dat momenteel beheerd wordt door Shell en Qatar Petroleum. Qatar Airways verwacht dat dit project minstens een miljoen ton aan GTL zal produceren, genoeg om 500 miljoen kilometer commerciele vluchten uit te voeren (het equivalent van 4000 vluchten om de wereld met 250 passagiers aan bord), met een brandstof bestaand voor de helft uit GTL Jet Fuel. De GTL Jet Fuel is volledig goedgekeurd en erkend als brandstof zonder risico's door de ASTM (American Society for Testing and Materials).

Over Qatar Airways, www.qatarairways.com:

Qatar Airways is één van de snelst groeiende luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Zij bezit momenteel een vloot van 68 Airbus en Boeing toestellen en vliegt op 82 toeristische en zakelijke bestemmingen in Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Zuid Azië, het Verre Oosten en Noord-Amerika.

De Economy Class van Qatar Airways is onlangs verkozen tot 'Beste Economy Class ter wereld' in het kader van de jaarlijkse Skytrax enquête, gebaseerd op de antwoorden van 16 miljoen reizigers. Naast 5 sterren voor haar servicekwaliteit, heeft Qatar Airways ook voor het zevende opeenvolgende jaar van Skytrax de onderscheiding 'Beste boordpersoneel van het Midden-Oosten' ontvangen en voor het vierde opeenvolgende jaar de onderscheiding 'Beste luchtvaartmaatschappij van het Midden-Oosten'. Bezoek voor meer informatie www.qatarairways.com

Qatar Airways heeft de ambitie om in 2013 een vloot van 110 toestellen te bezitten, bijna een verdubbeling van het huidige aantal. Momenteel heeft het bedrijf meer dan 200 toestellen in bestelling met een waarde van meer dan 40 miljard dollar. De luchtvaartmaatschappij is één van de klanten van de Airbus A380 'super jumbo' met 5 vaste bestellingen voorzien vanaf 2012, zodra de nieuwe internationale luchthaven van Doha operationeel zal zijn. Bezoek voor meer informatie www.ndiaproject.com