Ingezonden persbericht


Fietsplatform pleit voor impuls onderhoud, betere afstemming en een centraal meldpunt

Optimalisatie bijna landsdekkend fietsknooppuntensysteem

De afgelopen jaren is in Nederland in een hoog tempo een groot aantal regionale fietsnetwerken (knooppuntnetwerken) ontwikkeld. Naar verwachting zal eind 2010 sprake zijn van een lands­dekkend aanbod. De netwerken voorzien in een grote behoefte - met name voor dagtochten worden ze massaal gebruikt. Het Fietsplatform, koepelorganisatie voor het recreatieve fietsen, sprak tijdens een werkbijeenkomst met zo'n veertig betrokkenen - provincies, regio's en uitvoeringsorganisaties - over de nazorg en promotie van de netwerken. Met name de onderlinge afstemming van netwerken als ook het onderhoud van de bewegwijzering kunnen nog worden verbeterd. Ook is er behoefte aan een centraal meldpunt voor klachten en opmerkingen.

Onderlinge aansluiting
De uitvoering van de (ruim 40!) netwerken is in de basis in nagenoeg alle regio's gelijk: de kenmerkende bewegwijzering verwijst telkens naar genummerde knooppunten. Deze uniformiteit is door het Fietsplatform vanuit zijn landelijke optiek ook altijd bepleit. De onderlinge aansluiting van de regionale netwerken kan echter op verschillende plekken worden verbeterd - de fietser wil probleemloos van regio naar regio kunnen fietsen. Zowel de tracering als de bewegwijzering en informatiepanelen dient hierop nagekeken te worden. Hetzelfde geldt ook voor de aansluiting van de regionale netwerken en het landelijke netwerk van LF-routes (Landelijke Fietsroutes), het netwerk dat met name bedoeld is voor fietsvakantiegangers en andere lange-afstand fietsers. Beide netwerken vormen samen in beginsel een uitstekende basis voor de verdere promotie van het recreatieve fietsen in Nederland.

Efficiënter onderhoud
Onderhoud van de bewegwijzering is enorm belangrijk, maar dit blijkt nog niet overal goed geregeld. Het Fietsplatform roept regio's en provincies op om kritisch na te gaan of het onderhoud goed is georganiseerd. Zo niet dan moeten hier alsnog sluitende afspraken voor worden gemaakt. Insteek daarbij is dat het onderhoud van de bewegwijzering van de LF-routes en van de knooppuntroutes bij één partij komen - dit levert efficiencywinst.

Centraal meldpunt routenetwerken
Een veel gestelde vraag is waar fietsers hun klachten en opmerkingen kwijt kunnen. Veel regio's hebben een eigen meldpunt. De regio's en provincies geven aan dat een landelijke coördinerende rol van het Fietsplat­form bij de doorontwikkeling van de regionale knooppuntnetwerken gewenst is. Daarbij past het aanbieden van een landelijk meldpunt. Verder ook het coördineren van de samenwerking op het gebied van productontwikkeling en promotie. Het Fietsplatform wil deze rol oppakken, als vervolg op de adviesrol bij de totstandkoming van de netwerken.



Ingezonden persbericht