Gemeente Wieringen

Fishing for Litter project Kimo

Op 16 oktober 2009 heeft het centraal overleg van het Fishing for Litter project Noord-Nederland op Ameland plaatsgevonden.

Â

In het Fishing for Litter project in Noord-Nederland is in een jaar tijd door achtentwintig deelnemende vissersschepen in vijf havens in Noord-Nederland meer dan 60.000 kg afval uit de Noordzee en Waddenzee verwijderd.

Terwijl bij windkracht zeven, dertien containers van het motorschip Dirhami vijftien kilometer ten noorden van Terschelling in het zware weer overboord sloegen en daarmee de zeeën en stranden bedreigen en vervuilen, vergaderde het centraal overleg Noord-Nederland van het Fishing for Litter project op Ameland. Aan dit overleg namen deel Rijkswaterstaat Noord-Nederland, Groningen Seaports, havens, gemeenten, afvalinzamelaars en KIMO Nederland en België.

Â

De vergadering stond in het teken van het uitwisselen van gegevens en de continuering van het project na 2010. De volgende afspraken zijn gemaakt.


* Alle deelnemers aan het overleg hebben de intentie uitgesproken ook na 2010 het Fishing for Litter project te continueren.


* Afgesproken is dat in vervolg op het certificeren van deelnemende visserschepen in Lauwersoog, óók in de andere visserhavens in Noord-Nederland de visserschepen die deelnemen aan het project een certificaat van deelname zullen ontvangen.


* SITA,de afvalinzamelaar en verwerker in het project, presenteerde een nieuwe afsluitbare container waarmee het sluikafval verder wordt teruggedrongen.


* Huisvuilcentrale Alkmaar gaat het afval uit het project Den Oever Monitoren.


* De visserschepen die deelnemen aan het project zullen een brief ontvangen waarin de resultaten bekend worden gemaakt en waar nog eens een toelichting op het project zal worden gegeven.


* Een plan te ontwikkelen waarbij het schip dat de beste resultaten in Fishing for Litter project heeft geboekt een blauwe wimpel zal ontvangen. Deze prijs zal jaarlijks worden uitgereikt.

Het Centraal overleg van Fishing for Litter Noord-Nederland zal jaarlijks bij één van de partners plaatsvinden. In het najaar van 2010 zal deze in Harlingen worden gehouden.

Â

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

KIMO Nederland en België

Bert Veerman

Telefoon 0251-263838

e-mail bveerman@milieudienst-ijmond.nl