Gemeente Nijmegen

Subsidie voor Cultuuraanjager in Dukenburg en Lindenholt

20/10/2009

Een Cultuuraanjager voor Lindenholt en Dukenburg, voortzetting van het cultuureducatie-aanbod in de Nijmeegse open wijkscholen, steun voor het productiehuis Jazz & Improvisatiemuziek. Deze en andere zaken zijn opgenomen in de nieuwe budgetsubsidie tussen de gemeente en de Lindenberg, huis voor de kunsten, voor 2010 tot en met 2013. Het college biedt de nieuwe budgetsubsidie vandaag aan de gemeenteraad aan. Die neemt er in november een definitief besluit over.

De Lindenberg krijgt in de periode 2010-2013 jaarlijks zo'n 3,8 miljoen euro subsidie van de gemeente. Met dit geld wordt de Lindenberg onder andere in staat gesteld om op diverse locaties in de stad cursussen muziek, beeldende kunst, theater, dans en schrijven aan te bieden. De gemeentelijke subsidie komt grotendeels bij de jeugd terecht. Andere terreinen waarop de Lindenberg actief is, zijn het verzorgen van lessen cultuureducatie op de Nijmeegse open wijkscholen en het programmeren en produceren van voorstellingen in het eigen Lindenbergtheater.

Belangrijk element in de nieuwe subsidie-overeenkomst met de Lindenberg is de afspraak dat de Lindenberg nog meer dan nu het geval is de Nijmeegse wijken ingaat en jongeren actief benadert. Om deze bindende rol gestalte te geven wordt onder andere geld vrijgemaakt voor een `Cultuuraanjager' in De Aldenhof in 2010 en 2011. Deze cultuuraanjager moet verbindingen gaan leggen met de wijkbewoners zodat in de nevenvestiging van de Lindenberg, De Aldenhof, een meer gevarieerd cursus- en programmaaanbod tot stand komt dat is gebaseerd op de wensen en behoeften van de wijkbewoners.

Daarnaast zijn in de subsidie-overeenkomst tussen gemeente en de Lindenberg een aantal concrete prestatie-afspraken opgenomen:

- in 2013 een stijging van het aantal jeugdige cursisten die deelnemen via de Stichting Leergeld met 50%
- extra cursussen op de nevenvestigingen De Aldenhof en in Nijmegen-Noord
- toename van het aantal-amateurvoorstellingen in De Aldenhof en De Klif.
- extra inspanningen verrichten om bewoners van Dukenburg en Lindenholt en niet-westerse allochtonen te bereiken. Deze groepen worden verhoudingsgewijs minder vaak bereikt met cultuur. - Cultuur en School Nijmegen (CESN), het lokale bemiddelingspunt voor cultuureducatie in Nijmegen wordt voortgezet. Voor het voortgezet onderwijs wordt een toename verwacht bij het bereik van het aantal scholen in het voortgezet onderwijs, het aantal bemiddelingen, en het aantal leerlingen/contacten van 20% in 2013.

Indien de gemeenteraad instemt met de subsidie-overeenkomst zal De Lindenberg in 2010 ook de mogelijkheden onderzoeken van een steunpunt voor de Nijmeegse amateurkunst.