Gemeente Breukelen


Resultaten actie `Meten is weten'

In het kader van de actie `Meten is weten' heeft de gemeente Breukelen samen met Milieudefensie de kwaliteit van de lucht in Breukelen gemeten. Van 8 t/m 29 juni 2009 zijn op zeven plaatsen in de gemeente met zogenaamde Palmesbuisjes metingen verricht. In Breukelen vallen de gemeten waarden lager uit dan tot nu toe met modellen werd berekend. Op diverse andere plekken in het land werden juist hogere waarden gemeten.

De resultaten (in µg/m3)

Locatie

Berekening 2007*

Berekening 2008**

Meting juni***

Brugoprit westzijde****

34,1 / 37,4*****

31,5

36*****

Straatweg 66 / Insulinde

30,3

30,1

22

Straatweg 182 / Heycop

31,7

32,4

21

Straatweg Danne / Kerkbrink****

39,9

36.1

29 / 22******

Herenstraat

31,6

21

Brugstraat

29

Kanaaldijk Oost t.h.v. De Angstel

25


* Rapportage luchtkwaliteit 2007, Milieudienst Noord-West Utrecht


** www.rapportagetool.nl


*** www.milieudefensie.nl


**** In de rapportage van Milieudefensie zijn deze locaties per abuis Van Oldebarneveldstraat en Kerkstraat genoemd


***** Gemeten op 4 meter van de weg, berekende waarde op deze afstand is 37,4


****** Er is gemeten aan de oostzijde (op de Kerkbrink) en de westzijde (aan de kerk)

Het is belangrijk om te realiseren dat er slechts over een korte periode is gemeten met een methodiek die een relatief grote foutmarge (35%) kent. Hierdoor is een correlatie naar een jaargemiddelde niet goed mogelijk. Voor metingen in Amsterdam hebben Milieudefensie en de GGD een vergelijking gemaakt met nauwkeurige en continue metingen op dezelfde locaties. De resultaten van de Palmesbuisjes lagen hier 16% hoger.

Breukelen

In Breukelen hebben we geen meetreeksen om mee te vergelijken. Op basis van metingen van andere gemeenten kun je stellen dat het NO gehalte in juni lager ligt dan het jaarlijkse gemiddelde. De dip ligt meestal in juli en augustus met waarden van zo'n 10 à 12 µg/m3 onder het jaargemiddelde. De lage waarden in het centrum betekenen dus niet dat de gemeente achterover kan leunen als het gaat om de luchtkwaliteit. Gezien de onzekerheden en de fluctuaties door het jaar heen houdt de gemeente vast aan de berekende jaargemiddelden. Deze gemiddelden liggen onder de Europese norm van 40 µg/m3. Deze norm is helaas niet de grens tussen vies en schoon, maar tussen vies en minder vies.

De gemeente gaat dan ook door met haar beleid om de luchtkwaliteit te verbeteren. "Ik blijf inzetten op een beter fietsklimaat en een groter bewustzijn bij de inwoners als het gaat om hun eigen bijdrage aan de luchtkwaliteit. Met minder auto's en meer fietsen worden woon- en winkelgebieden rustiger, veiliger en schoner, dus beter leefbaar", aldus wethouder G.C. Nagel van Milieu en Verkeer.