Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De Hypotheekshop geeft volledig openheid over eigen provisies

ProvisieCalculator biedt zicht op provisies van alle hypotheekverstrekkers

Huizen, 20 oktober 2009 - De Hypotheekshop geeft als eerste hypotheekadviesketen van Nederland inzicht in provisieafspraken met hypotheekverstrekkers. De Hypotheekshop wil dat hypotheken uitsluitend nog zonder provisie worden aangeboden, maar niet elke hypotheekverstrekker werkt hier nu al aan mee. Vanaf vandaag zijn de provisies van hypotheekverstrekkers voor de verschillende hypotheekproducten daarom voor iedereen inzichtelijk op www.dehypotheekshop.nl/provisiecalculator.

Provisiehypotheken
Ron Bavelaar, algemeen directeur van De Hypotheekshop: 'Ondanks dat wij geldverstrekkers en verzekeraars uitdrukkelijk vragen ons geen provisie meer te betalen, bestaan er nog steeds hypotheken waarbij dit wel het geval is. Omdat wij uitsluitend in het belang van de klant en in zijn opdracht werken, willen wij niet door de hypotheekverstrekker worden betaald in de vorm van een provisie voor elke gesloten hypotheek. Toch kan het voorkomen dat een dergelijke hypotheek juist de beste oplossing is voor een bepaalde consument. Daarom verrekenen wij de provisie met de door ons gemaakte werkelijke kosten. Met de ProvisieCalculator kunnen mensen nu precies zien wat wij minimaal en maximaal aan provisie van de hypotheekverstrekker voor een bepaalde hypotheek ontvangen.'

Geldverstrekkers moeten ophouden met het spelen van verstoppertje Onder druk van marktpartijen is er een aantal geldverstrekkers dat moeite heeft met het verstrekken van provisieloze producten aan De Hypotheekshop. Ook zijn er geldverstrekkers die provisieloze producten tegenhouden, omdat zij bang zijn dat De Hypotheekshop deze producten tegen een lagere rente kan aanbieden dan dat zij in hun eigen kanaal kunnen bieden. Dit fenomeen wordt dual pricing genoemd. Terwijl juist provisieloze producten zorgen voor echte transparantie. Omdat dan exact wordt blootgelegd wat het prijskaartje is van de toegevoegde waarde van de geldverstrekker en de hypotheekadviseur. Een consument kan dan zelf beoordelen of hij deze toegevoegde waarde relevant vindt en bereid is hiervoor te betalen.

In de praktijk blijkt namelijk dat de provisietransparantie onvoldoende leidt tot kritische vragen van de consument, omdat kosten voor een belangrijk deel zitten versleuteld in de rente. Consumenten zijn daarnaast gewend om 1% afsluitprovisie te betalen. De Hypotheekshop pleit daarom voor versimpeling van het hele beloningstraject. Door consumenten rechtstreeks te laten betalen voor wat zij van de afzonderlijke schakels in de keten ontvangen. Dat betekent dat zij de hypotheekverstrekker betalen voor zijn kosten in de vorm van rente. En de hypotheekadviseur in de vorm van een urendeclaratie of een fixed fee voor het advies en de bemiddeling.

Ook provisies worden door de klant betaald
Uiteindelijk is het ook de klant die de provisie betaalt, in de vorm van een afsluitprovisie en/of een opslag in de rente en/of premie. Aan dit provisiesysteem zitten nogal wat haken en ogen. Het risico dat een adviseur een hypotheek adviseert die voor hem de meeste provisie oplevert blijft namelijk aanwezig. Reden voor De Hypotheekshop om de provisie niet alleen volledig inzichtelijk te maken, maar ook te verrekenen. Mensen die voor een hypotheekadvies bij De Hypotheekshop komen, weten dus precies welke provisie voor welk product wordt ontvangen.

Werkelijke kosten moeten centraal staan
Omdat De Hypotheekshop staat voor de belangen van de consument en een eerlijk advies, werkt De Hypotheekshop niet langer via provisie van de hypotheekverstrekker. Omdat hypotheekadvies natuurlijk wel geld kost, berekent De Hypotheekshop een vergoeding voor de werkzaamheden op basis van een uurtarief met een duidelijk verhaal vooraf. Klanten hoeven zich daarom geen zorgen te maken dat een hypotheek wordt geadviseerd waar een hoge provisie aan is gekoppeld. En zijn door een lagere rente vaak ook nog eens voordeliger uit.

De Hypotheekshop
De Hypotheekshop is met circa 200 vestigingen de grootste hypotheekadviesketen in Nederland, waar iedereen terecht kan voor een duidelijk verhaal over hypotheken, pensioenen en verzekeringen. Voor nu én voor de toekomst. De Hypotheekshop geeft ongekleurd advies en is niet gebonden aan een bank, verzekeringsmaatschappij of andere financiële instelling.

Noot voor de redactie,