Rijksuniversiteit Groningen

Staging and treatment related problems of loco-regional disease in patients with esophageal cancer

Datum: 21 oktober 2009

Promotie: B.B. Pultrum, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Staging and treatment related problems of loco-regional disease in patients with esophageal cancer

Promotor(s): prof.dr. J.Th.M. Plukker, prof.dr. H. Hollema

Faculteit: Medische Wetenschappen

Behandeling slokdarmkanker blijft moeilijk

Het aantal gevallen van slokdarmkanker in westerse landen is de afgelopen jaren sterk gestegen. Deze ernstige vorm van kanker wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt, hetgeen een grote kans op uitzaaiingen of ingroei van de tumor in de directe omgeving met zich meebrengt. Ondanks vooruitgang in de behandeling, overlijden er nog veel patiënten: de vijfjaarsoverleving is slechts veertig procent.

Bareld Bastiaan Pultrum onderzocht mogelijkheden om de diagnostiek en behandeling van slokdarmkanker te verbeteren. Hij laat zien dat een adequate stadiëring (diagnostiek) essentieel is voor het opstellen van een goed behandelplan en het reduceren van chirurgische exploraties. Nieuwe stadiëringsmodaliteiten kunnen bijdragen aan verbeteringen. Pultrum doet aanbevelingen voor een optimale chirurgische behandeling, zoals die in het Universitair Medisch Centrum Groningen wordt toegepast. Hierbij gaat het om een radicale transthoracale slokdarmresectie, een benadering via de buik en borstholte. Deze behandeling is complex en zal in een centrum met ervaring, veilig en met een acceptabele kans op een lange termijnuitkomst, moeten worden uitgevoerd. De uitkomsten van de Groningse aanpak blijken goed in vergelijking met gegevens in de internationale wetenschappelijke literatuur.

Bareld Bastiaan Pultrum (Drachten, 1981) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Chirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Pultrum werkt sinds kort als artsassistent op de afdeling chirurgie van het Martini Ziekenhuis te Groningen.

Laatst gewijzigd: 09 oktober 2009 09:35