Rijksuniversiteit Groningen

Aspects of biliary atresia and other pediatric cholestatic deseases

Datum: 21 oktober 2009

Promotie: mw. H. Yang, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Aspects of biliary atresia and other pediatric cholestatic deseases

Promotor(s): prof.dr. R.J. Porte, prof.dr. H.J. Verkade

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nader inzicht in oorzaken galwegatresie

Galwegatresie is een zeldzame afwijking bij pasgeborenen, waardbij de galweg tussen de lever en de dunne darm afwezig of geblokkeerd is. Dit leidt tot functieverlies van de lever. Promovenda Huiqi Yang onderzocht verschillende aspecten van galwegatresie en andere cholestatische ziekten op de kinderleeftijd.

Yang laat zien dat bij galwegatresie al in een vroeg stadium leverfibrose optreedt en dat dit al vóór de galwegobstructie gebeurt. Ook onderzocht Yang de effecten van ontsteking op hepatobiliair transport. Al voordat galwegatresie ontstaat, treedt er een ontstekingsreactie op. Deze leidt tot vroegtijdige intrahepatische cholestase. Mogelijk is dat een van de redenen voor de vroeg optredende fibrose, aldus Yang. Ook onderzocht Yang de effectiviteit van bestaande behandelingen van galwegatresie bij kinderen. Uit een meta-analyse blijkt dat kinderen na een operatie voor galwegatresie mogelijk baat hebben bij hoge doseringen steroïden.

Huiqi Yang (China, 1975) studeerde geneeskunde te Tianjin, China. Zij verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Chirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE.

Laatst gewijzigd: 09 oktober 2009 09:23