Stadsdeel Amsterdam-Noord

Milieuregelingen: ook interessant voor bewoners van Noord

In oktober is een aantal milieumaatregelen van de gemeente Amsterdam ingegaan die ook interessant zijn voor bewoners van Noord: de sloopregeling voor auto's, de `auto de deur uit' premie, en gratis OV voor nieuwe Amsterdammers.

Amsterdamse Sloopregeling

Amsterdam heeft vanaf 1 oktober 2009 een eigen regeling: de Amsterdamse sloopregeling. Amsterdammers krijgen bovenop de nationale slooppremie een extra bedrag van de gemeente Amsterdam. De sloopregeling duurt uiterlijk tot eind 2010, maar stopt eerder wanneer het geld op is. Alleen RDW-erkende autobedrijven handelen de aanvragen voor de nationale en Amsterdamse slooppremie af. Hoe werkt het? U gaat met uw oude auto naar het autobedrijf van uw keuze, levert uw oude auto in en koopt in plaats daarvan een jongere auto. De totale premie wordt direct in mindering gebracht op het totale aankoopbedrag. Uw slooppremie krijgt u dus als een soort 'korting' wanneer u uw nieuwe auto betaalt. De autohandelaar krijgt het geld later weer terug van de overheid en de gemeente Amsterdam.

Auto de deur uit-premie

Voor Amsterdammers die hun auto wegdoen en géén vervangende auto willen kopen is er de `auto de deur uit' premie. U krijgt een premie van de gemeente Amsterdam als u uw oude auto bij een ARN-erkend sloopbedrijf laat slopen. Voorwaarde is dat als u een parkeervergunning heeft, u deze inlevert. In ruil hiervoor krijgt u een autodeeltegoed van 300 euro en een gratis OV-abonnement voor drie maanden ter waarde van 300 euro terug. Voor de auto krijgt u 500 euro als het een personenauto met benzinemotor uit bouwjaar tot en met 1989 is, en 1000 euro als het om een dieselpersonenauto uit bouwjaar tot en met 1995 is. Voor auto's uit latere jaren is geen vergoeding.

GVB kennismakingskaart

Nieuwe inwoners van Amsterdam krijgen per 1 oktober van de gemeente en GVB de komende jaren als proef een gratis maandabonnement voor het openbaar vervoer: de GVB-kennismakingskaart. Met deze nieuwe stimuleringsmaatregel wil de gemeente zorgen voor minder autoverkeer in de stad en een gezond en bereikbaar Amsterdam.

Meer informatie: www.nieuwamsterdamsklimaat.nl.